DEÜ'de Süleyman Çelebi Anildi

Türk mutasavvif Süleyman Çelebi’nin vefatinin 600’üncü yili dolayisiyla Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), farkli akademik birimlerinin is birliginde, “Peygamber Sevgisinden Yansimalar” tezhip sergisi ve “Süleyman Çelebi ve Mevlid” sempozyumuna ev sahipligi yapti.

DEÜ'de Süleyman Çelebi Anildi
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), farkli akademik birimlerinin is birliginde, Türk mutasavvif Süleyman Çelebi’nin vefatinin 600’üncü yili dolayisiyla, “Peygamber Sevgisinden Yansimalar” tezhip sergisi ile “Süleyman Çelebi ve Mevlid” isimli sempozyum düzenledi.

Cumhurbaskanligi genelgesi ile 2022 yilinin "Süleyman Çelebi Yili" ilan edilmesi dolayisiyla DEÜ Rektörlük Binasinda düzenlenen etkinliklere; Izmir Il Müftüsü Salih Sezik, Il Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, KKTC Izmir Baskonsoloslugu Egitim ve Kültür Atasesi Sebnem Pekdogan, DEÜ Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Esra Bukova Güzel ve Prof. Dr. Ugur Malayoglu, DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Bilen, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.

Sempozyumun açilis konusmasini yapan DEÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Esra Bukova Güzel, Süleyman Çelebi’nin Türk tarihindeki önemine degindi.

Güzel, “Süleyman Çelebi, önemli çalismalariyla adini tarihe yazdirmis bir sahsiyet olarak karsimiza çikiyor. Çelebi’nin kaleme aldigi Vesiletün Necat isimli mevlid, Türkçe yazilmis mevlidlerin içinde en meshur olani olmakla birlikte, müstakil olarak yazilan ilk eser olarak da bilinmektedir. Bugün bu etkinligimizin oldukça önemli hususlara dikkat çekecegine inaniyoruz. Türkçe’nin yaygin bir Islam dili olmasi hususunda emek veren Süleyman Çelebi, çalismalariyla bugün adini halâ yasatiyor” dedi.

Sempozyumdaki konusmasinda, Süleyman Çelebi’nin Türkçe’nin yaygin Islam dillerinden biri olmasi yönündeki çalismalarinin önemine dikkat çeken DEÜ Ilahiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Bilen ise “2022 yili, UNESCO ve Cumhurbaskanligimiz tarafindan Süleyman Çelebi ve Mevlid Yili ilan edildi. Süleyman Çelebi’nin yazdigi ve halk arasinda ‘Mevlid’ ya da ‘Mevlüd’ olarak bilinen eser, kâinat içindeki insanin yerini, bizlere Allah tarafindan gönderilen dini, temel degerleri ve bu dini teblig etmek için gönderilen Hz. Muhammed’i halka anlatan; temasi itibari ile de Türkçeyi 14’üncü yüzyil sonu 15’inci yüzyil baslarinda Islam’in üçüncü dili haline getiren bir eser olarak karsimiza çikiyor. Böylelikle sadece Türkçe konusan insanlar arasinda degil, farkli Müslüman topluluklari arasinda da Mevlid-i Nebevi ya da Mevlid-i Serif Türkçe okunmustur” seklinde konustu.

Sempozyum, açilis konusmalarinin ardindan “Süleyman Çelebi ve Mevlidi” ana basliginda Türk müziginde ve edebiyatta mevlid gelenegi konularinin ele alindigi ilk oturum ile devam etti. Etkinlik, “Türkiye Disinda Mevlid” ana basliginda, Balkanlar’da ve Orta Asya’da Mevlid ile Arapça Mevlid çevirisinin ele alindigi ikinci oturum ile tamamlandi.
Kaynak: İHA