Bakan Kirisci Açiklamasi 'Selden 3 Bin 254 Çiftçi, 12 Bin 106 Dekar Sera Alani Etkilendi'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, sel felaketinin yasandigi Antalya’nin Kumluca ilçesinde incelemelerde bulunarak, "Yaptigimiz tespitlerde 10 bin 637 dekar Kumluca’da, bin 291 dekar Finike, 178 dekar Demre’de olmak üzere toplam 12 bin 106 dekar sera alani selden etkilendi. Zarar gören çiftçi sayisi ise 3 bin 254’dür" dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Selden 3 Bin 254 Çiftçi, 12 Bin 106 Dekar Sera Alani Etkilendi'


Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ile Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, 12 gün önce sel felaketinin yasandigi Kumluca ilçesinde incelemelerde bulundu. Çavusoglu ve Kirisci ilk önce taskina neden olan Gavur Deresi’ndeki çalismalari inceledi. Bölgedeki esnaflari da ziyaret eden Çavusoglu ve Kirisci, ardindan Göksu Mahallesi’ndeki seralari inceledi, üreticilerle bir araya geldi. Iki bakan daha sonra derelerin denizle birlestigi noktadaki temizle çalismalarini takip etti ve yetkililerden son durum hakkinda bildi aldi. Kumluca Kaymakamligi’nda düzenlenen toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan Bakan Kirisci, normalin üzerindeki yagis nedeniyle sel ve taskindan dolayi zarar gören bütün vatandaslara geçmis olsun dileklerini iletti. Can kaybinin olmadigini ama telef olan hayvanlarin oldugunu ifade eden Bakan Kirisci, “Bu hadisenin yasandigi ilk andan itibaren Içisleri Bakanimiz Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanimiz Mehmet Nuri Ersoy’la birlikte biz de geldik. Bizimde baglantili olan birimler araç gereç insan kaynaklari noktasinda vatandasin sikintisinin giderilmesi için seferber olduk. Kumluca’ya yillik yagisin dörtte biri 24 saat içinde düsmüs. Selden etkilenen Finike’ye yillik yagisin beste biri 24 saatte düstü. Bu rakamlar felaketin ne denli büyük oldugunu gösteriyor. Sele bagli olarak insan kaybinin yasanmamasi en büyük temennimizdir. Hayati normallestirme çalismalarimiz devam ediyor” diye konustu.



"Toplam bedel 4.2 milyari bulacak"

Taskinlarin büyük ölçüde dere yataklarina yapilan köprülerden ve derenin üzerinin kapatilmasindan kaynaklandigini tespit ettiklerini ifade eden Kirisci, “Bir daha böyle bir felaketin yasanmamasi için ilgili kurumlarla isbirligi içinde dere yatagini rahatlattik. Buradaki sebze hali olarak kullanilan kismin arkasindaki kisim açilmistir. Kumluca’da taskin kontrolü için kamulastirma bedelleri dahil 2.7 milyar lira yatirim yapilacaktir. Burada bir daha hadiselerin yasanmasi için projelerimizde olan yapimina geçmedigimiz göletlerin yapimi adina bedellerini 547.5 milyon olarak paylasmak istedik. Finike’de 3 taskin kontrol merkezinin bedeli 958 milyon 471 lira olacaktir. Bütün projelerin ihaleleri 2023 yilinda yapilacak ve insaat baslayacak. Toplam bedelleri güncel degerlerle 4.2 milyar lirayi bulacak” dedi.



"3 bin 254 çiftçi etkilendi"

Selden en çok zarar görenlerin örtü alti yetistiriciler oldugunu kaydeden Bakan Kirisci, “Bu zararin son durumunu da yerinde inceledik. Yaptigimiz incelemelerde 10 bin 637 dekar Kumluca’da, bin 291 dekar Finike, 178 dekar Demre’de olmak üzere toplam 12 bin 106 dekar sera alani selden etkilenmistir. Yüzde yüz kaybedilen seralarimizda var. Finike’de 823 arili, Demre’de bin 110, Kumluca’da bin 578 arili kovan, 546 bos kovan, 118 küçük bas hayvan ve 2 bin 225 ton saman, 4 ton Italyan çimi, 3 ton yonca, 2,6 ton yem, 0,75 ton çayir otu, 0,5 ton pamuk küspesi telef oldu. Zarar gören çiftçi sayisi 3 bin 254’dür. Bu zararla ilgili geçici hasar tespitler tamamlandi. Sera ödemeleri çelik konstrüksiyon anlaminda ödemeleri basladi.

200 milyon lira bir hasar ödemesi yapacagiz. Her zaman oldugu gibi hükümetlerimiz dönemin vatandaslarimizin yaralarini sarma noktasinda hem Kumluca, hem Demre ve Finike’de en kisa zamanda yaralari saracagiz” açiklamasinda bulundu.

"Vatandaslarimizin yanindayiz"

Bakan Çavusoglu, afetlerin olabilecegini belirterek, bu gibi durumlarin yasanmamasi için dersler çikarildigini ve gereken tedbirleri aldiklarini ifade etti.

Demre ilçesinde de incelemelerde bulundugunu anlatan Çavusoglu, “Vatandaslarimiz orada memnun, dar olan bölgenin açilmasi için bölgeye is makineleri bölgeye intikal ediyor. Önümüzdeki kis sel felaketi yasanmamasi derelerin tasmamasi için gerekli tedbirleri arkadaslarimiz aliyor. Çiftçilerimizin durumunu Cumhurbaskanimiza arz ettik. Can suyu, gerek TARSIM gerek devletin gönderecegi katkiyla çiftçilerimizi rahatlatacak adimlari atacagiz. 3 ilçede vatandaslarimizin yaninda olmaya devam edecegiz” açiklamasinda bulundu.

Çavusoglu ve Kirisci’ye, Antalya Valisi Ersin Yazici, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse, Atay Uslu, Ibrahim Demir, AK Parti Antalya Il Baskani Ibrahim Ethem Tas ve kurum müdürleri katildi.

Kaynak: İHA