Rize'nin Yaylalari Turizm Merkezi Oluyor

Rize’de 4 yayla için ‘4 bölge, 4 mevsim, 365 gün sürdürülebilir turizm’ için harekete geçildi. Hazirlanan turizm master plani ile teleferik projelerinin yani sira yaylalara en fazla ikiser katli, sinirli sayida yapilar insa edilecek.

Rize'nin Yaylalari Turizm Merkezi Oluyor
Rize Valiligi öncülügünde Rize Il Özel Idaresi tarafindan hazirlanan ‘4 bölge, 4 mevsim, 365 gün sürdürülebilir turizm’ sloganiyla yapilacak olan Güneysu ilçesindeki Handüzü Yaylasi’na 3 ve 4 yildizli birer otel ile tek katli 20 dag evi ile birlikte Asmali Irmak mevkinde planlanan yapay gölde, 500 metre uzunlugunda 4 kisi kapasitesi olan ‘Sky Glider’ adi verilen hat ile vadiyi yüksekten görecekler. Kibledagi Camisi’ne ulasan 15 kisilik, bin 108 metre uzunlugunda teleferik hatti da planlar arasinda yer aldi. Ovit Yaylasi’na 3 ve 4 yildizli ikiser otel, 2 katli 8 dag evi, kis spor alanlari, yürüyüs parkurlari, 10 kabinli tek halatli teleferikte planlandi.

Anzer Yaylasi’na petek görünümlü yayla evleri yapilacak

Dünyaca ünlü Anzer Bali Vadisindeki Çiftköprü Yaylasi’na petek görünümlü 30 bungalov ev, dogal oyun parki, fiziksel aktivite parkuru ve yüksek halat aktiviteleri ile organik pazar olusturulacak. Projeler arasinda yer alan yaylalardan biri olan Ardesen’deki Deremezra Yaylasi’nda ise turistlere köydeki orijinal yasam tarzina yolculuk sunularak, ikiser kat sinir ile 30 köy evi yapilarak ziyarete açik hayvan çiftligi, karavan ve doga kamp alanlari yapilacak.

"Bundan önce yapilmis olan hatalari bertaraf etme gayesindeyiz"

Yapilan planlarla beraber uzun yillardir düsünülen yaylalari turizme açacaklarini söyleyen Rize Valisi Kemal Çeber, “Biz bu planlarla beraber üzerinde çokça görüstügümüz, düsündügümüz ve kiymetlendirdigimiz alanlari turizme açmaya ve yeni destinasyonlar yapmaya çalisiyoruz" dedi.

"Buradaki amaçlardan birisi de bundan önce yapilmis olan hatalari bertaraf etme gayesidir" diyen Çeber "Yani biz aslinda sadece Rize degil, bütün Karadeniz olarak, yayla ve doga turizminden bahsedecek olursak ciddi hatalar yapmis bölgeleriz. Özellikle buralarin kirlenmesi, kaçak yapilasma, yörenin cografi iklimi ve fiziki özelliklerine uymayan yapilar noktasinda ciddi hatalarimiz var. Bunu Ayder’de, Çagirankaya’da, Sirt Yaylasi’nda, Trabzon’un, Giresun’un, Ordu’nun yaylalarinda görüyoruz. Biz tüm bilesenler olarak bir taraftan bununla da mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandi.

"Ruhsatsiz, ruhsata aykiri ve kanunsuz yollara tevessül etmesinler"

Ruhsatsiz, ruhsata aykiri ve kanunsuz yollara basvurmamalari gerektigini belirten Vali Çeber, “Birçok yikimimiz oldu, bu hosumuza gitmeyen ama yapmak zorunda oldugumuz çalismalar. Sunun bilinmesini istiyorum; devlet, bazen biraz prosedüre mevzuatlara bagli olarak belli asamalari kat etmek zorunda oldugundan geç refleks gösterebilir halkin gözünde. Aslinda aninda refleks gösterir ama halka geç yansir. Dolayisiyla kaçak olarak ya da ruhsatsiz, ruhsata aykiri olarak yapilan tüm yapilarin yikilacagini tüm vatandaslarim bilsin. Bosuna bu anlamda masraf etmesin. Yani gün gelip oralari yikarken niye bastan bu asamaya gelene kadar müdahale edilmedi, denmesin. Çünkü daha yapi baslar baslamaz aslinda her biri mühürleniyor her biri hakkinda tutanak tutuluyor. Ama bizim vatandaslarimiz bu mühre ve tutanaklara da aykiri olarak islerine devam ediyor. Ondan sonra bir taraftan o prosedür isliyor, prosedür bittiginde de yikimlar gerçeklesiyor. Ruhsatsiz, ruhsata aykiri ve kanunsuz yollara tevessül etmesinler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA