Prof. Dr. Sögüt Açiklamasi 'Kentlerde Yesil Alanlarin Dagilimi Dengeli Degil'

Çukurova Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Peyzaj Mimarligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Sögüt, sehirlerde yesil alanlarin dagilimimin dengeli olmadigini söyledi.

Prof. Dr. Sögüt Açiklamasi 'Kentlerde Yesil Alanlarin Dagilimi Dengeli Degil'
Çukurova Üniversitesi Türkoloji Arastirma Merkezi’nin (ÇÜTAM) Aralik ayi konusmalarinda “Adana’nin Yesil Misafirleri” konulu bir konferans veren Prof. Dr. Zerrin Sögüt, sehirlerde park, bahçe ve yollar basta olmak üzere bitkilendirme çalismalarinin amaçlarina ve önemine deginerek, kentlerin karsi karsiya oldugu çok sayida sorunun bulundugunu ifade etti.

Prof. Dr. Sögüt, sehir nüfuslarinin sürekli artmasinin ve kent alaninin genislemesinin, iklimde meydana gelen degisikliklerin ve kentlerde yasayanlarin üzerindeki etkilerinin oldugunu, kuraklik, seller, yüksek sicaklik, hava kirliligi ve gürültü, toprak, su kirlilikleri, temiz su kaynaklarinin azalmasi, yogun trafik, artan enerji tüketimi gibi diger sorunlarin bulundugunu anlatti. Prof. Dr. Sögüt, “Kentlerimizde yesil alanlar ve bitkilendirme yönünden çok eksiklikler vardir. Kentsel ölçekte yesil alanlarin dagilimi dengeli degildir. Ziyapasa Bulvari orta refüjünde siklamenlerin kullanimi gibi otsu karakterde çok sayida bitki kullanilmaktadir. Bitkilerin dikildigi alanlar dardir ve toprak hacmi yetersizdir. Bitkilere sulama, gübreleme, budama gibi yeterli bakim yapilamamaktadir. Bitki tür seçimi bakim islemlerinin yapilabilme altyapisina göre degil, estetik kaygilarla yapilmaktadir” dedi.

Adana’nin dogal bitkiler yönünden zengin bir cografyada yer aldigini kaydeden Prof. Dr. Sögüt, sunlari kaydetti:

“Adana’da dogal olarak 1285 grup yasamaktadir. Bunlardan yüzde 23,6’ya tekabül eden 306 adedi endemiktir. Bunlar içinde çok bilinen agaç ve çalilar vardir. Kentsel dokuda kullanilan her bitkinin estetik bir katkisi vardir. Bitkinin estetik katkisi yaninda belirli bir fonksiyon da üstlenmesi yapilan çalismalarin degerini artirir. Yesil alanlar ve bitkilendirmelerin planlanmasi ve uygulanmalarinda kent bütünü ölçeginde hedeflerin olusturulmasi çok önemlidir.”
Kaynak: İHA