Almanya'da Enerji Tasarrufu Tedbirleri Artiriliyor

Rusya-Ukrayna savasinin neden oldugu enerji krizinde zor günler yasayan Almanya’da birçok alanda enerji tasarrufu yapmak için önlemler siklastirilirken, kamu binalari ve kiliselerde de oda sicakligi 19 derece ile sinirlandiriliyor.



Rusya ile Ukrayna arasinda 24 Subat’ta baslayan savasin neden oldugu enerji krizi kis mevsiminin gelmesiyle büyüyor. Dogal gaz ihtiyacinin büyük çogunlugunu Rusya’dan karsilayan Almanya, Rusya’ya uyguladigi ambargolar sebebiyle zor günler yasiyor. Kis mevsiminin gelmesiyle mümkün olan her alanda enerji tasarrufu önlemleri uygulamaya baslayan Almanya’da kamu binalari, üniversiteler, kiliseler hatta federal meclis bile alinan kararlar geregi en fazla 19 dereceye kadar isitilabiliyor. Bazi kurumlarda bu sicaklik daha da az olabiliyor.

Mecliste sicak su akmiyor

Federal Enerji Tasarrufu Yönetmeligine göre Almanya’da kamusal alanlarda oda sicakligi 19 derece ile sinirlandiriliyor. Simdiye kadar bu alanlar için tavsiye edilen minimum sicaklik 20 dereceydi. Alman Federal Meclisi de (Bundestag) enerji tasarrufunun uygulandigi noktalar arasinda yer aldi. Federal Meclis üyelerinin ofislerinde artik sicak su da yok. Meclis odalarindaki bin 800 elektrikli su isiticisi kapatildi. Sadece tuvaletlerde ve ortak çay/kahve alanlarinda sicak suya erisim mümkün.

Kiliseler cemaate battaniye dagitiyor

Kiliselerde özellikle çok soguk geçen Aralik ayinin ilk haftalarinda, ayine gelen cemaate battaniye dagitiliyor. Kimi kiliselerde siralarin altina, yalnizca ayinden kisa bir süre önce açilan elektrikli isiticilar yerlestirildi. Bazi kiliselerde ayinler esnasinda sicakligin 15-16 derecelere kadar geriledigi, bazilarinda ise 5 dereceye kadar düstügü açiklandi. Yine pek çok yerde üniversite ögrencileri atki ve kabanlariyla derslere girmek zorunda kaliyor. Bazi ögrenciler derslere beraberlerinde sicak su torbalari da getiriyor. Laboratuvarlarda ise kullanilmayan cihazlar kapatiliyor.

Demiryollari da tasarrufta

Alman Devlet Demiryollari sirketi Deutsche Bahn (DB) da tasarruf tedbirlerine katildi.

Makinistler egitim kurslarinda yüzde 10’a varan enerji tasarrufu yapmayi ögrendi. Sistemin sürüs önerileri ve makinistlerin çevreye duyarli sürüs tarzi ile enerji tüketimi ortalama yüzde 10’a varan oranda azaltildi. Örnek olarak, Münih Hamburg arasi yolculukta, makinistlerin hizli tren ile uzun mesafe tasimaciliginda bin 300 kilovatsaat elektrik tasarrufu yapabildikleri açiklandi. Bu sayi Almanya’da ortalama bir hanenin bir yilda tükettigi kadar enerjiye tekabül ediyor. Baskent Berlin’de faaliyet gösteren banliyö trenleri de aksam seferlerini ve vagon sayisini azaltti.

Noel pazari isiklandirmalari azaltildi

Enerji krizi, Aralik ayi sonuna kadar ülke genelinde kurulan binlerce Noel pazarlarini da etkiledi. Noel pazarlari, bu yil enerji tasarrufu yapmak zorunda kaldi. Noel pazarlarindaki birçok organizatör ve satici, daha az isiklandirma yapti. Pazar yerlerinde kullanilan lambalarin çogu tasarruflu LED ampullerle degistirildi. Yine Noel pazari isiklari artik bir saat geç açiliyor ve bir saat erken kapatiliyor. Özellikle Ku’damm’da geleneksel cadde isiklandirmasi sorunu, esnaftan toplanan paralar ve bulunan sponsorlarla bir nebze olsun giderildi. Fakat artik Ku’damm’da da daha az isik ile kisa süreli aydinlatma yapiliyor. Baskent Berlin’de Senato bu yil Noel’de cadde isiklandirmalari için bütçe ayirmayacagini açiklamisti. Yesiller Partisi milletvekili Renate Künast, geçtigimiz günlerde sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "Ellerimi isitmak için bir palto ve bir bardak sicak su ile ofiste oturuyorum. Odanin 19 derece oldugundan süpheliyim. Gelecek hafta bir battaniye, sicak su torbasi ve sapka ile gelecegim" demisti.
Kaynak: İHA