Aksaray'da Yilbasi Öncesi Döviz Mevduatlari Altina Dönüstürülüyor

Döviz mevduati sahipliginde yüzde 58,1 oranla en çok yabanci para birikimi olan iller arasinda 2. siradaki Aksaray’da, yatirimcilar yeni yil öncesi altina yöneliyor.

Aksaray'da Yilbasi Öncesi Döviz Mevduatlari Altina Dönüstürülüyor
Aksaray’da kuyumcularin yeni yil öncesi altin aliminin firsat oldugunu söylemesiyle birlikte vatandaslar dövizlerini altina dönüstürmeye basladi.

Yilbasi öncesi fiyatlarin düsüste oldugunu savunan kuyumcular, 2023 yilinda dövizin düsüse geçecegini, altinin yükselis kaydedeceginin beklendigini söyledi.

Yatirimcilara yilbasindan sonra altin fiyatlarinin daha yukari hareketini sürdürecegini anlatan kuyumcular, seçim döneminde dövizin büyük oranda düsüse geçecegini tahmin ettiklerini kaydetti.

Yatirimcilar ise uzun vadede dolarin deger kaybedecegini düsünerek, kuyumcularin tavsiyesi ile yeni yil öncesi mevduat bankalarinda yüzde 58,1 döviz mevduatina sahip Aksaray’da döviz bozdurup altina yöneldi. Dövizlerini bozduran yatirimcilar altini biraz daha elde tutmakta fayda oldugunu düsünüyor.

Bir miktar dövizini altina çevirecegini ve uzun vadede kazandiracagini belirten yatirimci Osman Ekinci (36), “Suanda altin fiyatlarinda tabii ki sürekli bir yükselme var ama bunlari temel belirleyici sistem Amerika Merkez Bankasi’nin faiz artirimiyla ilgili görüyorum. Suanki veriler isiginda Amerikan Merkez Bankasi faizi artirmak yerine bir miktar azaltma karari aldi. Bu da demek oluyor ki altinin bir miktar daha yükselecegi daha sonradan büyük ihtimal yilbasindan sonra düsüse geçecegidir. Tabii yatirimcilar bunu istedigi sekilde degerlendirebilir. Isteyen dolara yatirim yapabilir ama uzun vadede dolarin deger kaybedecegi anlasilmaktadir. Bu yüzden altina yatirim mantikli. Suan için altinlarimizi bir miktar daha elimizde tutmakta fayda var bir miktar daha yükselis bekleniyor. Ben sahsen bir miktar dolar bozdurup altin almayi düsünüyorum” dedi.

Yatirimcilara altinin en iyi yatirim araci oldugunu hatirlatan kuyumcu Mustafa Aslan da tavsiyelerde bulunarak, “Yeni yilda da benim tavsiyem altin, altinin hala alim için bir firsat oldugunu düsünüyorum. Özellikle her düsüsün alim için bir firsat oldugunu düsünüyorum. Altin önümüzdeki yillarda benim sahsi kanaatime göre, mevcut fiyatlardan daha çok yukari gidecegini düsünüyorum. Çünkü dünya olumsuz bir sekilde seyrediyor. Tüm bunlarla birlikte yagis ve kuraklik da seyrediyor. Insallah bereketli bir yil olur ama benim hemsehrilerime ve müsterilerime tavsiyem her düsüste altini degerlendirmeyi düsünmelerini tavsiye ediyorum. Önümüzdeki seçim döneminden dolayi sanki dövizin biraz daha frenlenecegini, altinin ise bir merkez bankasinin olmamasi sebebiyle dövize nispeten daha da yükselecegini tahmin ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA