Dünya Kupasi'nda Final Zamani Açiklamasi Arjantin - Fransa

2022 FIFA Dünya Kupasi finalinde Arjantin ile Fransa yarin karsilasacak. Dünya Kupasi tarihinde iki ülkenin de 2’ser kupasi bulunuyor. Bugüne kadar Arjantin 5, Fransa da 3 kez finalde mücadele etti.

Dünya Kupasi'nda Final Zamani Açiklamasi Arjantin - Fransa
2022 FIFA Dünya Kupasi’nda heyecan sona eriyor. Final maçinda Arjantin ile Fransa, yarin saat 18.00’de Lusail Stadyumu’nda karsi karsiya gelecek. Mücadeleyi Polonya Futbol Federasyonu’ndan Szymon Marciniak yönetecek. Marciniak’in yardimciliklarini Pawel Sokolnicki ile Tomasz Listkiewicz yapacak. Karsilasmanin dördüncü hakemi ise ABD’den Ismail Elfath olacak.

Arjantin’in final yolu

Arjantin, Dünya Kupasi’nda C Grubu’nda yer aldi. Turnuvaya Suudi Arabistan maglubiyeti ile baslayan Tangocular, daha sonra toparlandi ve oynadiklari Meksika ve Polonya müsabakalarindan galip ayrilarak gruptan lider çikti. Son 16 Turu’nda Avustralya’yi 2-1 ile geçen Arjantin, çeyrek finalde de Hollanda’yi penaltilarla saf disi birakarak yari finale adini yazdirdi. Bu turda Hirvatistan’i 3-0 gibi bir skorla maglup eden Güney Amerika temsilcisi finale yükseldi.

Fransa finale nasil geldi

Fransa, Dünya Kupasi’nda D Grubu’nda mücadele etti. Fransizlar, grubun ilk iki maçinda Avustralya ve Danimarka’yi maglup ederken, son karsilasmada ise Tunus’a yenildi. Grubu 6 puanla lider tamamlayan Horozlar, Son 16 Turu’nda karsi karsiya geldigi Polonya’yi 3-1, çeyrek finalde de Ingiltere’yi 2-1’lik skorlarla geçti. Yari finalde turnuvanin sürpriz ülkesi olan Fas ile oynayan Fransa, rakibini 2-0 yendi ve adini finale yazdirdi.

Arjantin 6. finalini oynayacak

Arjantin, Dünya Kupasi’nda bugüne kadar 5 kez final oynarken, 2 defa da bu kupayi kazandi. Dünya Kupasi’nda ilk finalini 1930’da ilk kez düzenlenen organizasyonda oynayan Arjantin, ev sahibi Uruguay’a kaybetti. 1978 yilinda kendi ülkesinde düzenlenen kupada final oynayan Arjantin, kupayi ilk kez müzesine götürdü. 1986 yilinda Meksika’daki turnuvada da mutlu sona ulasan Güney Amerika temsilcisi, 1990’da Italya’da ve son olarak 2014 yilinda Brezilya’da organize edilen Dünya Kupasi’nda final oynadi ve ikisinde de Almanya’ya kaybetti.

Fransa 3 finalin 2’sini kazandi

Dünya Kupasi’nda Fransa, bu zamana kadar 3 kez finalde mücadele etme basarisi gösterdi. Fransizlar, 1998 yilinda ev sahipligi yaptiklari turnuvada ilk kez finale yükseldi ve kupayi kazandi. Ikinci finalini 2006 yilinda Almanya’daki organizasyonda oynayan Avrupa temsilcisi, Italya’ya penaltilarla kaybetti. Son olarak 2018 yilinda Rusya’daki turnuvada final oynayan Fransa, Hirvatistan’i 4-2’lik skorla maglup ederek kupayi ikinci kez kazandi.

Dünya Kupasi’nda 4. randevu

Arjantin ile Fransa bugüne kadar Dünya Kupasi’nda 3 kez rakip oldu. Söz konusu müsabakalarda Arjantin 2 kez sahadan galip ayrilan taraf olurken, 1 defa da Fransa kazandi. Iki ülke son olarak 2018 Dünya Kupasi Son 16 Turu’nda karsi karsiya gelirken, Fransa sahadan 4-3 galip ayrildi.

Messi ve Mbappe 5’er gol atti

Final maçinda Paris Saint Germain’den takim arkadaslari Lionel Messi ile Kylian Mbappe, ülkelerinin en büyük kozlari olacak. Messi ve Mbappe, Dünya Kupasi’nda oynadiklari 6 karsilasmada rakip fileleri 5’er kez havalandirdi ve turnuvanin en golcü futbolculari konumunda bulunuyor. Ayrica Arjantin’den Julian Alvarez ile Fransa’dan Olivier Giroud da 4’er kez gol sevinci yasadi.
Kaynak: İHA