Adilcevaz'da Kurulan 'Ceviz Gen Bahçesi' Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Bitlis Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi (TAKE) çerçevesinde yüzde 75 hibe destekli "Cevizin Ata Geni Nesillerin Emaneti" adli proje ile "Ceviz Gen Bahçesi” kuruldu.

Adilcevaz'da Kurulan 'Ceviz Gen Bahçesi' Çiftçinin Yüzünü Güldürdü
Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan finanse edilen, Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi (TAKE) ile hayata geçirilen yüzde 75 hibe destekli "Cevizin Ata Geni Nesillerin Emaneti" adli proje çerçevesinde "Ceviz Gen Bahçemiz" tesis edilerek bitirildi. Tarim arazilerinin kullaniminin etkinlestirilmesi amaciyla gerçeklestirilen proje ilde sertifikali fidan üretim iznine sahip tek üretici olan Mehmet Akkoyun’a ait, Adilcevaz ilçesine bagli Yolçati köyünde 20 dekarlik alanda uygulandi. Gen bahçesine toprak hazirligi, üstün vasifli 400 adet Adilcevaz-13 ve 400 adet Kazankaya çesidi fidan dikimi, koruma çiftleri, sondaj, damlama sulama sistemleri, enerji panelleri ve idare binasi yapildi.

Kurulan bahçede 800 adet anaç agacin bulunacagini belirten Bitlis Il Tarim ve Orman Müdürü Rifat Çelik, “Bitlis ilimizde ceviz yetistiriciliginde bir çigir açmayi hedefledik. Ilimizde yaklasik olarak 35 çesit vasifsiz ceviz çesidi bulunmaktadir. Bu çesitlerin içinden döl ve verim kabiliyeti yüksek Adilcevaz 13 ve Kazankaya çesitlerimizin tescil ve sertifikasyon islemlerini bitirmistik. Çesitlerimize ait toplam 12 adet tescilli anaç agacimiz mevcuttu. Gerek sertifikali fidan üretiminde ve gerekse de ekonomik degeri olmayan çesitlerimizde asilama çalismalarinda kalem temininde çok sikinti yasamaktaydik. Kurdugumuz bahçede artik 800 adet anaç agacimiz olacak ve biz bu agaçlardan yeteri kadar kalem temin ederek, ilk etapta sertifikali fidan üretimimizi 100 bin adede çikarmayi ve Bitlis ilimizde son 3 yildir uyguladigimiz ‘Cevizde Dönüsüm Projesi’ çerçevesinde ihtiyacimiz olacak binlerce asi kalemimizi kendi bahçemizden temin edecegiz. Projemizin kabulü, finanse edilmesi ve uygulanmasinda bizleri destekleyen basta Tarim ve Orman Bakanimiz Prof. Dr. Vahit Kirisçi’ye, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir’e, Adilcevaz Kaymakami Ismail Demir’e, Adilcevaz Belediye Baskani Necati Gürsoy’a, KTV Sube Müdürü Sedat Özgül’e tesekkür ederiz” diye konustu.

Açilisa, Adilcevaz Kaymakami Ismail Demir, Adilcevaz Belediye Baskani Necati Gürsoy, Van YYÜ Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Tunçtürk, ögretim üyeleri Dr. Ögretim Üyesi Adnan Yaviç, Dr. Ögretim Üyesi Haydar Kurt, Dr. Ögretim Üyesi Cüneyt Uyak ve çiftçiler katilim sagladi.
Kaynak: İHA