Bosna Hersek AB'ye Adaylik Statüsü Kazandi

Yaklasik 7 sene önce Avrupa Birligi’ne (AB) üyelik basvurusu yapan Bosna Hersek, resmen AB’ye adaylik statüsü kazandi.

Bosna Hersek AB'ye Adaylik Statüsü Kazandi
Belçika’nin Baskenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birligi (AB) Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’nde Bosna Hersek’in yaklasik 7 sene önce AB’ye yaptigi üyelik basvurusu ele alindi. AB liderlerinin onayi ile Bosna Hersek AB’ye adaylik statüsü kazandi.

AB’nin Bosna Hersek hakkinda aldigi tarihi karar, Bosna kökenli Hirvat Avrupa Parlamentosu üyesi Zeljana Zovko tarafindan duyuruldu. Zovko yaptigi açiklamada, “Bosna Hersek, AB üyeligi için resmen adaylik statüsü kazandi. Konseyin ekim ayindaki kararini onaylayan AB Devlet ve Hükümet Baskanlari, Brüksel’deki zirvede Bosna Hersek’e üyelik statüsü verdi” dedi.

Kararda, Bosna Hersek’ten Avrupa Komisyonu’nun belirledigi 14 öncelikli reformu gerçeklestirmesi beklendigi de ifade edilerek, “Bu, hukukun üstünlügünün güçlendirilmesi, yolsuzluk ve organize suça karsi mücadele ve göç yönetimine iliskin tedbirleri de içeriyor. Reform öncelikleri büyük ölçüde Avrupa Komisyonu’nun 2019’da sundugu 14 önceligi ilgilendiriyor” denildi.

Bugünkü zirve öncesinde çok sayida Avrupali lider Bosna Hersek’in AB’ye adaylik statüsü edinmeyi hak ettigini açiklamisti. AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, zirve öncesi yaptigi açiklamada, “Bugünkü zirvede liderlerin Bosna Hersek’e adaylik statüsü verilmesinde uzlasacaklarini ümit ediyorum. Bu karari güçlü bir sekilde destekliyorum. Bu, Bosna Hersek ve bu ülkenin reform süreci için oldugu kadar bölge için de çok önemli bir adim” demisti.

Bati Balkanlar’da Kuzey Makedonya, Sirbistan, Arnavutluk ve Karadag AB’ye aday statüsünde bulunan ülkeler arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA