Bakan Soylu Açiklamasi 'Son 5 Yilda Uyusturucuya Bagli Ölümler 941'Den 241'E Düstü'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, startini safak vakti İçel’den verdigi ’Kökünü Kurutma’ operasyonuyla ilgili açiklamada bulundu. Son 5 yilda uyusturucuya bagli ölümlerin 941’den 241’e düstügünü belirten Soylu, "Türkiye’de uyusturucu kullanimi olabilecek 89 bin metruk bina yiktik. Büyük bir mücadeleyi ortaya koyuyoruz. Defalarca operasyon yaparak bu illetin yere serilmesine hep beraber sahit olacagiz. El mi yaman, bey mi yaman görecegiz" dedi.

Bakan Soylu Açiklamasi 'Son 5 Yilda Uyusturucuya Bagli Ölümler 941'Den 241'E Düstü'
Içisleri Bakani Süleyman Soylu, safak vakti İçel’de uyusturucu saticilarina yönelik gerçeklestirilen ’Kökünü Kurutma’ operasyonunu yönetti. İçel Stadyumunu önünden operasyonun startini veren Bakan Soylu, operasyon sonrasi İçel Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Komuta Kontrol Merkezinde basin açiklamasi düzenledi.

Soylu, kökünü Kurutma operasyonlarinin 28’incisini İçel’de gerçeklestirdiklerini söyledi.



Türkiye’de uyusturucuyla mücadelenin araliksiz ve büyük bir kararlilikla devam ettigini vurgulayan Soylu, "15 Temmuz’da cezaevlerinde uyusturucudan 36 bin civarinda yatan yasal söz konusu idi. Hem terörle yaptigimiz mücadele gibi hem diger suç ve suç unsurlariyla yaptigimiz mücadele gibi uyusturucuyla da ayni mücadeleyi devam ettiriyoruz. Su anda 36 bin sayisi 120 bin 800 sayisina çikti. Yani hem uyusturucunun organizatörlügünü yapanlar hem imal ve ticaretini yapanlar ve diger uyusturucu suçlarina bulasanlarla ilgili yargiyla, kolluk kuvvetlerimizle, hep birlikte el birligiyle bir mücadele ortaya konulmaktadir. Ve İçel ilinde de bugün 4 aydir devam eden, bizim projeli operasyon olarak nitelendirdigimiz hem tüm bu organizasyon ve sebeke agini çökertmeye yönelik ve saticisi dahil organizatörü dahil, yaklasik 137 hedefimiz vardi bugün. Bu 137 kisinin 131’i saban 05.15’de baslayan operasyon çerçevesinde gözaltina alinmistir. Bin 960 polis arkadasimiz bu operasyona katildi.

Helikopter, IHA, dronlar ve yine 18 narkotik dedektör köpek dahil olmak üzere, özel harekat unsurlarimiz, bütün unsurlarimizla birlikte basarili bir operasyon gerçeklesti" dedi.



"Son 5 yildi uyusturucuya bagli ölümler 941’den 241’e düstü"

131 süphelinin yakalanmasindan dolayi tüm ekipleri kutlayan Soylu, "Aziz milletimiz sunu bilsin, bu mücadele biraz önce bahsettigim gibi araliksiz sahaya basarak devam etmektedir. Türkiye’nin birçok yerinde narko alan projesi uyguluyoruz. Alani kapatiyoruz. En sikintili olarak nitelendirdigimiz hem bizim tespit ettigimiz hem vatandas defalarca ya buralarda eger bu mücadeleyi devam ettirirseniz iyi olur dedikleri bütün alanlarda ciddi bir alan baskisi ve saha baskisi ortaya koyuyoruz. Buradan da sonuç aldigimizi ifade ediyoruz. Son 5 yilda uyusturucuya bagli ölümler 941’den 241’e düstü. Bu bir bölü üçe düstü anlamina gelir. Avrupa’da yükselirken, dünyada yükselirken, Amerika’da milyonda 324 iken bizde milyonda 5. Ve Avrupa’da bizden kat be kat yüksekken, bizim bu konudaki trendimiz hala asagiya düsmektedir. Bu bize yeterli. Bir tek evladimizi bu musibete kaptiramayiz. Vatandasimiz bize itimat etsin. Vatandasimizin evinde rahat uyumasini temin ederken, arkadaslarimizla Türkiye’nin her tarafinda gece, sabahin erken saatlerinde bu operasyonlari yaparak, onlarin çocuklarini, gelecek nesillerimizi bu illetten kurtarmak için bir büyük mücadeleyi ortaya koyuyoruz" diye konustu.



"89 bin metruk bina yiktik"

Türkiye’de uyusturucunun kullanildigi 120 bin metruk binanin tespit edildiginin altini çizen Soylu, "Bu metruk binalardan 89 binini yiktik. Geri kalan 17 binini ise rehabilite ettik. Bunlar tarihi eserler veya diger yikilmamasi gereken binalar. Yaklasik 15 bin civarinda bina kaldi. Bir rakami daha paylasmak isterim. Metruk binalarda uyusturucu kullanim orani bundan 3 yil önce, yüzde 30’lar civarindaydi. Simdi yüzde 20’ler civarina düstü. Yani attigimiz her adim, ortaya koydugumuz her politika, adim adim bizi uyusturucuyla mücadelede basariya dogru götürüyor. Onun için milletimizle el birligi içerisinde bunu saglayacagiz ve basaracagiz. İçelli hemsehrilerimiz de hiç merak etmesin. Bu İçel’deki ikinci kökünü kurutma operasyonu. Defalarca bu operasyonu yaparak İçellilere, bu illetin yere serilmesine hep beraber sahit olacagiz. El mi yaman, bey mi yaman görecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA