Yaklasik 2 Bin 500 Eserin Sergilendigi Selçuk Üniversitesi Müzesi Açildi

Türkiye’de koleksiyon zenginligi açisindan ilk olma özelligine sahip, farkli kita ve medeniyetlerden yaklasik 2 bin 500 eserin bulundugu Selçuk Üniversitesi (SÜ) Müzesinin açilisi gerçeklestirildi. Müze koleksiyonunda Aztek, Inka, Maya, Çin ve Japon medeniyetlerinin yani sira Afrika’daki birtakim kültürlerin eserleri de yer aliyor.

Yaklasik 2 Bin 500 Eserin Sergilendigi Selçuk Üniversitesi Müzesi Açildi
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, SÜ Müzesinin açilis töreninde yaptigi konusmada, Anadolu’nun çok sayida medeniyete ev sahipligi yapan zengin bir cografya oldugunu söyledi.

Çatalhöyük’ün en eski yerlesim yerleri arasinda olmasinin Anadolu’nun degerini gösteren en önemli unsurlardan birisi oldugunu ifade eden Prof. Dr. Aksoy, bölgenin hami üniversitesi olarak Türkiye’nin dört bir yaninda kazi çalismalarina devam ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Aksoy, Selçuk Üniversitesi Müzesini uzun ve titiz bir çalisma sonucunda Konya’ya kazandirdiklarini söyledi.

Müzede Aztek, Inka, Maya, Çin ve Japon medeniyetlerinin yani sira Afrika’daki farkli kültürlerden kalan son derece zengin bir koleksiyonu sergilediklerini aktaran Rektör Aksoy, “Farkli kitalardan, medeniyetlerden ve farkli dönemlerden olusan 2 bin 500 parça civarinda bulunan Selçuk Üniversitesi Müzesi koleksiyonu, zenginlik bakimindan ülkemizde essiz bir konumda bulunmaktadir. Müzemiz, koleksiyonunun genisligi ile Türkiye’de bir ‘ilk’ konumundadir. Böylesi bir Müzenin açilisiyla Selçuk Üniversitesi, müze sahibi ender üniversitelerden birisi olmakla kalmadi; öncü karakterini de bir kez daha gösterdi” diye konustu.

YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar da, Selçuk Üniversitesinde bulunmaktan duydugu memnuniyeti ifade ederek, önemli bir açilista bir araya geldiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Özvar, “Müzemizi ilk defa gezip görecegim. 2 bin 500 civarinda çok önemli, tarihi objenin muhafaza altina alinip korunacagi ve ayni zamanda takipçilerine hizmet verecegi bir müze. Müzeler için pek çok sey söylenebilir ama benim aklima ‘hafiza’ geliyor. Insanligin, kültürün, medeniyetin ve tarihin hafizasi. Müzemizin Üniversitemiz, sehrimiz ve ülkemiz için hayirlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarinin ardindan açilis kurdelesi kesildi. Ardindan YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki protokol üyeleri, Selçuk Üniversitesi Müzesini gezdi. Açilis çerçevesinde SÜ Güzel Sanatlar Fakültesinin 43 ögretim elemani tarafindan farkli disiplinlerde hazirlanan ve 46 eserin yer aldigi sergi de ziyaret edildi.

Müze binasinin açilis törenine Selçuk Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen “Sürdürülebilir ve Iklim Dostu Kampüs Projesi Pilot Üniversiteler Toplantisi” için Konya’ya gelen Yüksekögretim Kurulu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’in yani sira YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündogan, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, pilot uygulamanin baslatildigi üniversitelerin rektörleri, rektör yardimcilari, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA