Seyh Edebali Türbesi'ni 2022 Yilinda 1 Milyon Kisi Ziyaret Etti

Osmanli Devletinin manevi kurucu Seyh Edebali’nin türbesinin de bulundugu yerleskeyi 2022 yilinda 1 milyon kisi ziyaret etti. Osmanli dizileri sonrasi Bilecik ve Sögüt’e ilgiliyi arttigi ögrenildi.

Seyh Edebali Türbesi'ni 2022 Yilinda 1 Milyon Kisi Ziyaret Etti
1299 yilinda Bilecik’in Sögüt ilçesinde kurulan Osmanli Devletinin kurucusu Osman Gazi’nin kayinpederi ve devletinin manevi kurucu Seyh Edebali’nin türbesinin bulundugu yerleskeyi 2022 yilinda 1 milyon kisi ziyaret etti. Ziyaretçileri ilk olarak türbenin bulundugu yerleskesinde bulunan Osmanli Padisahlari Tarih Seridi gezerek 36 Osmanli padisahinin hayatlari ve hikâyeleri hakkinda bilgi aliyor, ardindan 1392 yilinda Yildirim Beyazit Han’in dedesi Orhan Gazi için yaptirmis oldugu camiyi geziyorlar. Ziyaretçiler Seyh Edebali Türbesi, esi ile kizi Osman Gazi’nin de esi olan Bala Hatun’un türbesini de ziyaret etmeyi unutmuyorlar.

"Seyh Edebali Hazretleri Osmanli Devleti’nin manevi kurucusu"

Yerleske hakkinda bilgi veren Bilecik Valiligi personeli Engin Beyce, "Seyh Edebali Hazretleri 1206 yilinda Türkmenistan’in Merv sehrinde dogmus, 1326 yilinda da bu topraklarda vefat etmistir. Kendisi 120 yil kadar uzunca bir ömür yasamistir. Damadi Osman Gazi’ye vasiyetinde "Basimin 26 yil boyunca secde ettigi yere defnedin” demesinden dolayi da Seyh Edebali Hazretleri’nin kabri buradadir. Seyh Edebali Hazretleri Osmanli Devleti’nin manevi kurucusu, Osman Gazi’nin akil hocasi, fikir babasi ayni zamanda kayinbabasidir. Tabi bu alanda Seyh Edebali yerleskesinde gelen misafirlerimizin Seyh Edebali’yi ziyaret ettikten sonrada yakinlari ve ayni zamanda hemen yandaki kabirde de Seyh Edebali Hazretleri’nin esi ve Osman Gazi’ye es olarak verdigi çok kiymetli kizi Bala Hatun’un kabirleri bulunmaktadir. Yine ayakta kalmis olan Orhangazi Camii, Osmanli Padisahlari Tarih Seridimizi, Seyh Edebali Hazretleri’nin ve esinin bulundugu alanlari gezerek misafirlerimiz dolu dolu burada tarihi bilgiler de alarak vakit geçirmis oluyorlar" dedi.



"1 milyonu askin misafirimizi burada agirladik"

Beyce, açiklamasinin devaminda "Osman Gazi 1299 yilinda hemen sanli Türk ve Kayi bayragimizin dalgalandigi alan olan o günkü Belekoma kalesini fethettikten sonra Seyh Edebali Hazretleri’ni bu bölgeye getiriyorlar. Seyh Edebali Hazretleri burada fakir fukaraya yardim etmeye, ilim irfan dersleri vererek de buradaki vatandaslara destek olmaya devam etmektedir. Seyh Edebali Hazretleri’nin bulundugu bu bölgeye turizm açisindan 1 milyonu askin misafirimizi burada agirladik. Yine her sene arttirdigimiz gibi bu sayiyi da önümüzdeki yil da hedefledigimiz gibi 1 buçuk milyon misafiri burada agirlamayi hedefliyoruz. Herkesi de Bilecik’in tarihini ve kültürünü yasamak için de Bilecik’e davet ediyoruz" dedi.

Kaynak: İHA