Mckinseygate Skandalinda Macron'un Partisinin Genel Merkezinde Arama Yapildi

Fransa Ulusal Mali Savcilik Ofisi, Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un partisi Rönesans’in baskent Paris’teki genel merkezi ile ABD’li danismanlik sirketi McKinsey & Company’nin ofislerinde arama yaptigi bildirildi.

Mckinseygate Skandalinda Macron'un Partisinin Genel Merkezinde Arama Yapildi
Fransa’da Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un galip geldigi 2017 ve 2022’deki cumhurbaskanligi seçimlerinde yürütülen kampanyalarin yasadisi finanse edildigine dair iddialarin ardindan Ulusal Mali Savcilik Ofisi tarafindan baslatilan sorusturma kapsaminda Macron’un partisi Rönesans’in baskent Paris’teki genel merkezi ile ABD’li danismanlik sirketi McKinsey & Company’nin ofislerinde arama yaptigi bildirildi.

Rönesans Parti Sözcüsü Loic Signor, Fransiz basinina yaptigi açiklamada, "Yarginin bu konuyu aydinlatmak için özgür ve bagimsiz bir sekilde sorusturma yapmasi normaldir” ifadelerini kullanarak, Rönesans Partisi’nin kampanyalarla ilgili tüm yararli bilgileri saglamak için savcilarla isbirligi yapacagini aktardi.

McKinsey & Company ise, "Yetkililerle tam bir isbirligi içinde olduklarini” belirtilerek, ofislerinin arandigini dogruladi. Fransiz basinin Mckinseygate olarak adlandirdigi skandal ile ilgili "tutarsiz kampanya hesaplari" ve "muhasebe kalemlerinde usulsüzlük" yapildigi iddiasiyla 20 Ekim’de, 21 Ekim’de ise bu kampanyalarla ilgili “iltimas” iddiasiyla bir sorusturma daha açilmisti.

Öte yandan Fransa’nin eski Cumhurbaskani Nicolas Sarkozy, 2012’deki cumhurbaskanligi seçim kampanyasini yasa disi finanse ettigi gerekçesiyle Eylül 2021’de 1 yil hapis cezasina çarptirilmisti.
Kaynak: İHA