Uzmani Uyardi, 'Gribal Enfeksiyonlara Karsi Bol Su Tüketin'

Iç Hastaliklari Uzmani Dr.Kamuran Kaya, soguk alginligi ile sikça karistirilan gribal enfeksiyonlara karsi bol su tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Uzmani Uyardi, 'Gribal Enfeksiyonlara Karsi Bol Su Tüketin'
Medicana Sivas Hastanesi Iç Hastaliklari Uzmani Dr.Kamuran Kaya, gribal enfeksiyonun çocuklar; yaslilar, ek hastaligi olanlar, sigara kullananlar ve gebelerde daha agir seyrettigini belirterek, “ Yüksek ates, bas agrisi, öksürük, yaygin kas agrisi ile seyreden burun, bogaz, üst solunum yollari ve bazen de akcigerleri tutan, pandemi yapabilen influenza virüsünün etken oldugu bir enfeksiyon hastaligidir. Havalarin sogudugu ve nem oraninin düstügü dönemler olan kis ve bahar aylarinda daha sik görülür. Çocuklar, yaslilar, ek hastaligi olanlar, sigara kullananlar ve gebelerde daha agir seyreder. Semptomlarin baslamasindan 24 saat önce ve basladiktan 5 gün sonraya kadar bulastiricilik yogun olarak görülür” dedi.

“Bol sivi alinip istirahat edilmeli”

Kaya, gribal enfeksiyon tedavisinde temel yaklasimin bol sivi alinmasi ve istirahat edilmesi oldugunu ifade ederek, “Mevsimsel salginlara neden olur. Bu salginlar gereksiz antibiyotik kullanimina, antibiyotik alanlarda dirençli suslarin olusmasina, immün sistemin baskilanmasina bagli olarak bakteriyel enfeksiyonlarin olusmasina zemin hazirlar. Soguk alginligi ile sik karistirilir. Soguk alginligi hafif burun akintisinin ön planda oldugu ve diger bulgularin da silik geçtigi bir tablodur. Gribe influenza virüsü neden oldugu gibi diger virüsler de neden olabilir. Tedavide temel yaklasim bol sivi alinmasi ve istirahat edilmesidir” diye konustu.

“Gözlere, agza ve buruna olabildigince dokunulmamali”

Kaya, gribal enfeksiyonlardan korunmada dikkat edilecekler hususlardan bahsederek gözlere, agza ve buruna olabildigince dokunulmamasi gerektigini söyleyerek, “ Hastalik süphesi olanlarla yakin temastan kaçinmali. Su ve sabunla eller sik olarak yikanmali ve uygun kurulanmali. Aksirirken ve hapsururken agzi ve burnu uygun sekilde, mümkünse kagit mendille kapamali. Gözlere, agza ve buruna olabildigince dokunulmamali. Agzi, burnu kapama sirasinda kullanilmis malzemeyi uygun sekilde ortamdan uzaklastirmali. Hastalik süphesi olanlar kendilerini erken dönemde izole etmeliler, is veya okula gitmemeliler. Uygun beslenme, yeterli uyku ve sivi alimina dikkat edilmeli. Özellikle sik temas edilen yüzeylerin temizligine ve dezenfeksiyonuna özen gösterilmeli” seklinde konustu.

Kaynak: İHA