Bursa'da Mesleki Ve Teknik Egitim Güçleniyor

Bursa’da mesleki egitim merkezlerindeki ögrenci sayisi kanundaki degisiklikten önce 3 bin 509 iken 2022 yilinda ögrenci sayisi 70 bini asti.

Bursa'da Mesleki Ve Teknik Egitim Güçleniyor
Bursa’nin sanayinin lokomotif kenti oldugunu belirten Il Millî Egitim Müdürü Serkan Gür, “Bildiginiz gibi Türkiye’de mesleki egitim iki alanda ilerliyor. Birincisi, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, ikincisi de Mesleki Egitim Merkezleri. Mesleki Egitim Merkezleri, bakanligimizin vizyonu dogrultusunda, 3308 sayili Mesleki Egitim Kanunu’nda yapilan çok önemli bir degisiklik ile adeta kabuk degistirdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in koydugu 1 milyon hedefi dogrultusunda, bakanligimizin liderliginde yürütülen çalismalarla ülke genelinde 1 milyon 152 bin çirak ve kalfa egitim sistemine dahil oldu. Sanayinin baskenti Bursa’da ise kanun degisikliginden önce 3 bin 509 olan sayi bugün itibariyla 70 bini asti” dedi.

Mesleki egitimin yörüngesinin Bursa sanayisi oldugu ifade eden Serkan Gür; “3308 sayili Mesleki Egitim Kanunu’nda yapilan düzenleme büyük degisim yasayan mesleki egitim merkezleri sanayinin nitelikli is gücünün karsilanmasi ve istihdam noktasinda önemli bir rol üstlenmeye basladi.

Mesleki Egitim Merkezleri; Bakanligimizin vizyonu dogrultusunda, ülkemizin meslek sahibi is gücü ihtiyacini karsilayabilmek adina çalismalarini sürdüren, egitim sistemi ile çalisma hayati arasindaki iliskinin güçlendirilmesi çerçevesinde etkili bir yapisal degisim sürecine girdiler. Kayit için yas ve özel bir takvim sinirinin olmadigi; ögrencilerimizin çekirdekten meslek sahibi olurken bir yandan da lise diplomasina sahip olabildikleri bu degisim, sehrimizde ciddi karsilik buldu. Mesleki egitim merkezlerimiz ayni zamanda ögrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çirak iliskisiyle meslekleri isbasinda ögrenmeleri sagliyor.” dedi.

Bursa’da mesleki ve teknik egitimin genel ortaögretim içindeki payi yüzde 56 oldu

Bursa’da mesleki ve teknik egitime her geçen gün ilginin arttigini vurgulayan Serkan Gür, “Bursa’da genel ortaögretim içindeki mesleki ve teknik egitimin payi 2021 yilinda yüzde 37 iken 2022 yilinda bu oran yüzde 56 oldu. 2021 yilinda mesleki ve teknik egitim 9. sinif ögrenci sayisi 11 bin civarinda iken bu sayi 2022 yilinda 19 bin seviyelerine ulasti.” dedi.

Kaynak: İHA