Azerbaycanli Aktivistlerin Laçin Koridoru'ndaki Protestosunda 35 Saat Geride Kaldi

Azerbaycanli aktivistler ve çevreci sivil toplum kuruluslari, Rus baris gücünün geçici olarak konuslandigi Azerbaycan topraklarindaki dogal kaynaklarin hukuka aykiri sekilde kullanilmasinin önlenmesi için Laçin Koridoru’ndaki protestosunda 35 saat geride kaldi.

Azerbaycanli aktivistler ve çevreci sivil toplum kuruluslarinin, Karabag bölgesine bagli Susa’da bulunan Laçin Koridoru’ndaki protestolari devam ediyor. Göstericiler, Rus baris gücünün geçici olarak konuslandigi Azerbaycan topraklarindaki dogal kaynaklarin hukuka aykiri sekilde kullanilmasinin önlenmesi ve bunun çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldirilmasi amaciyla dün sabah saatlerinden bu yana bölgede bulunuyor.

Gece saatlerine kadar araliksiz devam eden protestolarda 35 saat geride kalirken, aktivistler disarida yaktiklari atesle isiniyor. Dün sabah saatlerinden itibaren Hankenti sehrine giden Laçin Koridoru’ndaki Susa-Hankenti yolunu kapatan protestocular, Karabag’da geçici olarak konuslanan Rus baris gücü komutani Andrey Volkov’un bölgeye gelmesini ve taleplerini dinlemesini istiyor.

Azerbaycan Rusya’ya nota vermisti

Azerbaycan, 3 Aralik’tan itibaren ilgili devlet kurumlarinin temsilcileri ile Rus baris gücü arasinda yapilan müzakereler sonucunda, geçtigimiz cumartesi Azerbaycanli uzmanlar tarafindan bölgede çalisma yapilmasi kararini almis ve buna ragmen bölgeyi ziyaret etmeye çalisan Azerbaycan heyetinin Rus baris gücü tarafindan engellendigi belirtilmisti.

Yasanan bu durumla ilgili Azerbaycan Disisleri Bakanligi tarafindan Rusya’ya nota verilmisti. Bakanlik, ziyaretin engellenmesinin veya herhangi bir sart kosulmasinin kabul edilemez oldugunu aktarmis, varilan anlasmaya uyulmasi ve Azerbaycanli heyete engelsiz erisimin saglanmasi için çagrida bulunulmustu.

Bakanlik, 10 Kasim 2020’de Azerbaycan-Rusya- Ermenistan arasinda imzalanan üçlü bildiri uyarinca Azerbaycan topraklarinin bir bölümünde konuslanmis Rus baris gücü birliginin tüm faaliyetlerinde, Azerbaycan’in egemenliginin ve toprak bütünlügünün siki bir sekilde gözetilmesi gerektigine vurgu yapildigi hatirlatilmisti.
Kaynak: İHA