Peru'da Yeni Kabine Belli Oluyor

Peru Cumhuriyet Kongresi’nin oylamasi sonucunda görevine son verilen Devlet Baskani Pedro Castillo’nun ardindan göreve gelen ülkenin yeni Devlet Baskani Dina Boluarte, yeni kabinesini sunmaya basladi.

Peru Cumhuriyet Kongresi’nde Çarsamba günü yapilan oylama sonucunda ülkenin yeni baskani seçilen Dina Boluarte, kisa süre sonra kongrede yemin ederek göreve baslamasinin ardindan yeni kabinesini belirliyor. Boluarte tarafindan sunulan yeni kabineye göre, eski Ekonomi Bakani Yardimcisi Alex Contreras Ekonomi Bakani, kimya mühendisi oldugu bilinen Oscar Vera Enerji ve Maden Bakani, diplomat Ana Cecilia Gervasi Disisleri Bakani, Alberto Otarola Savunma Bakani ve savci Pedro Angulo yeni Basbakan olarak atandi. Boluarte, Çalisma ve Ulastirma Bakanligi görevlerine gelecek isimleri ise henüz bildirmedi. Kabinenin sekillenmesinin ardindan açiklama yapan Boluarte halka sükunet ve baris çagrisinda bulunurken, "Ülkenin ihtiyaçlarini karsilayan demokratik ve birlik kabinesi olusturmak için çok çalistim" dedi.

Ülkenin ilk kadin devlet baskani olan 60 yasindaki avukat Boluarte, yeni bir seçim yapilmazsa 2026’ya kadar görevde kalacak.

Yolsuzlukla suçlanmisti

Peru’da geçtigimiz Çarsamba, kendisini görevden almak isteyen Peru Cumhuriyet Kongresi’ni fesheden Castillo, olaganüstü hal ilan ettigini açiklamisti. Kongre ise 53 yasindaki solcu Castillo’nun kararina uymayacagini bildirerek oturuma devam etmis, yapilan oylama sonucunda Castillo’nun görevden alinmasi karari çikmisti. Peru Devlet Baskani olarak 17 ay görev yapan ve bu süre boyunca defalarca yolsuzlukla suçlanan Castillo’yu Cumhuriyet Kongresi, daha önce 2 kez daha görevden almak için girisimde bulunmustu.
Kaynak: İHA