Iskoçya'da 270 Kisinin Öldügü Lockerbie Faciasi'nin Zanlisi ABD'de Gözaltina Alindi

Iskoçya’daki Lockerbie kasabasi üzerinden geçtigi sirada patlatilan ve 270 kisinin hayatini kaybettigi Lockerbie Faciasi ile ilgili bir kisinin ABD’de gözaltina alindigi bildirildi.

Iskoçya'da 270 Kisinin Öldügü Lockerbie Faciasi'nin Zanlisi ABD'de Gözaltina Alindi


Iskoçya’daki Lockerbie kasabasi üzerinden geçtigi sirada 34 yil önce patlatilan ve 270 kisinin hayatini kaybettigi Lockerbie Faciasi ile ilgili uçaga konulan bombayi yapmakla suçlanan bir kisinin ABD’de gözaltina alindigi bildirildi.

Iskoçyali yetkililer, Lockerbie Faciasi’nda hayatini kaybedenlerin ailelerine zanli Ebu Agila Muhammed Mesut’un ABD’de gözaltina alindigina dair bilgi verildigini, ABD Adalet Bakanligi’ndan bir yetkili ise basina yaptigi açiklamada, Lockerbie Faciasi’nin bombacisi oldugu iddia edilen Mesut’un gözaltina alindigini dogruladi. Mesut’un ilk durusmasini baskent Washington DC’deki bir federal mahkemede yapilmasi bekleniyor.

ABD, 2020’de saldirida üçüncü kisi oldugundan süphelendigi Mesut hakkinda suçlamada bulunmus, Mesut’un patlayici cihazlar yapiminda teknik uzman olarak çalistigini belirtmisti.

Lockerbie Faciasi

Lockerbie kasabasi üzerinden geçtigi sirada 21 Aralik 1988 yilinda Ingiltere’nin baskenti Londra’daki Heathrow Havalimani’ndan ABD’nin New York kentinde bulunan John F. Kennedy Uluslararasi Havalimanina sefer yapan Pan Am Havayollari’na ait 103 sefer sayili Boeing 747-121 tipi uçak havada infilak etmisti. Saldirida, uçakta bulunan 259 kisinin tamami ve kasabada bulunan 11 kisi toplamda 270 kisi hayatini kaybetmisti.

Saldiri ile ilgili 1991’de, Libyali istihbarat ajanlari Abdel Baset Ali al-Megrahi ve Lamen Khalifa Fhimah bombalamayla ilgili suçlanmisti. Megrahi bombalamadan suçlu bulunmus ve 2001 yilinda ömür boyu hapis cezasina çarptirilmisti. Megrahi, kansere yakalanmasi nedeniyle Iskoçya tarafindan 2009’da serbest birakilmisti. Meghari, 2012’de hayatini kaybetti.

Fhimah ise tüm suçlamalardan beraat etmis, ancak Iskoçyali savcilar Megrahi’nin saldirida tek basina hareket etmedigini ileri sürmüslerdi.

Söz konusu saldirinin emrini kendisinin vermedigini savunan Libya’nin devrik lideri Muammer Kaddafi ise, 2008’de Libya’nin Lockerbie Faciasi ile ilgili sorumlu oldugunu kabul etmis, saldirida hayatini kaybedenlerin ailelerine tazminat ödenmesine karar vermisti.
Kaynak: İHA