Stoltenberg Açiklamasi 'Bildigimiz Sey, Rusya'nin Geri Itildigi'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nin Ukrayna’nin Herson kentinden geri çekilmesine iliskin, “Duyuruyu gördük ama tabii ki bekleyip sahada neler olacagini görecegiz. Bildigimiz sey, Rusya’nin geri itildigi” dedi.

Stoltenberg Açiklamasi 'Bildigimiz Sey, Rusya'nin Geri Itildigi'
Ingiltere’nin baskenti Londra’da Ingiltere Basbakani Rishi Sunak ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görüsmenin ardindan Basbakanlik konutu önünde gazetecilere açiklamalarda bulundu. Ukrayna’yi destegin devam etmesi gerektigini aktaran Stoltenberg, “Putin Ukrayna’da kazanirsa, bu Ukraynalilar için bir felaket olur ama ayni zamanda bizi daha savunmasiz hale getirir. Çünkü o zaman Baskan Putin’e ve diger otoriter liderlere gidecek mesaj, acimasiz askeri güç kullanarak hedeflerine ulasabilecekleri olacaktir” dedi.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’yi isgal ederken birkaç büyük hata yaptigini aktaran Stoltenberg, Putin’in Ukraynalilarin cesaretlerini, savasma, kendi ülkelerini koruma kararliliklarini küçümsedigini ve NATO müttefiklerini hafife aldigini açikladi.

Rusya’nin Ukrayna’dan ilhak ettigi Herson kentinden çekilme kararini degerlendiren Stoltenberg, “Duyuruyu gördük ama tabii ki bekleyip sahada neler olacagini görecegiz. Bildigimiz sey, Rusya’nin önce kuzeyden Kiev çevresinden geri itildigi. Sonra doguda Harkov civarinda ve sonra aslinda yavas yavas Ukraynalilarin Rus kuvvetlerini güneyde de Herson çevresinde nasil geri püskürtebildigini görüyoruz” diye konustu.

Ukraynalilarin daha fazla Ukrayna bölgesini özgürlestirebildigini görmenin cesaret verici oldugunu aktaran Stoltenberg, “Ukrayna Silahli Kuvvetleri’nin kazandigi zaferler, cesur Ukraynali askerlere aittir. Ancak elbette Birlesik Krallik’tan, NATO müttefiklerinden ve ortaklarindan aldiklari destek de çok önemli” dedi.



Rusya, Herson’dan çekilecegini açiklamisti

Rusya, Ukrayna’dan ilhak ettigi tek bölgesel baskent olan Herson kentinden askerlerini geri çekme karari almisti. Rusya’nin Ukrayna’daki birliklerinin komutani Sergey Surovkin Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu’ya sundugu raporda, Herson bölgesine Ukrayna ordusu tarafindan gerçeklestirilen saldirilarda sorunlar yasadiklarini belirterek, "Dnipyer Nehri’nin sol yakasinda savunma hatti olusturulmasini öneriyoruz. Bu kolay bir karar degil ama hem askerlerimizin hayatlarini hem de birliklerin savas kabiliyetlerini kurtaracagiz” demisti.

Surovkin’in sundugu rapor sonrasinda Soygu ise, geri çekilme teklifini kabul etmis, "Birliklerin geri çekilmesine baslayin, silahlarin ve teçhizatlarin sevkiyati için tüm güvenlik önlemleri alin" ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA