Piknikçilerin Ayi Ile Imtihani

Bitlis’in Tatvan ilçe sinirlari içindeki Nemrut Krater Gölü çevresinde bulunan ayilar, bölgeye piknige gelen vatandaslarin sofrasina konuk olmaya çalisinca ortaya gülümseten görüntüler çikti.

Piknikçilerin Ayi Ile Imtihani
Tavirlari ve sirinlikleri ile adeta Nemrut Krater Gölü’nün maskotlari haline gelen yavru ve anne ayilar, gezi ve piknik amaçli krater gölüne gelen vatandaslara sürpriz ziyaretler yapmaya devam ediyor. Krater gölü çevresinde yasamlarini sürdürmeye çalisan boz ayilar, bölgeye giden vatandaslarin ve dogaseverlerin ilgi odagi haline gelmeye devam ediyor.

Sofralarina konuk olmaya çalisan ayilari korkutarak kaçirmaya çalisan piknikçilerin bu halleri gülümsetirken, ayilara zarar vermemeleri ise örnek bir davranis oldu.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Dr. Ögretim Üyesi ve ayni zamanda doga gözlemciligi yapan Cihan Önen, yilin bu mevsiminde havalarin sogumasiyla birlikte yiyecek bulmakta zorluk çeken ayilarin zaman zaman piknikçilere konuk olabileceklerini belirtti.

Önen, “Bölgede uzun yillardan beri doga ve uzay gözlemleri yapmaktayiz. Gözlemlerimizi doga alanlarini koruma farkindaliginda da degerlendirmekteyiz. Ayilar da bölgedeki dogal yasamin önemli bir parçasidir. Istemeden de olsa yer yer insanlarla karsi karsiya gelme durumlari olabilmektedir” dedi.

Cihan Önen, bölgedeki ayilarin pek çok vahsi canlida oldugu gibi tabiatlari geregi güçlü bir koku alma duyusuna sahip oldugunu söyleyerek, “Havalarin sogumasi ile ayilarin besin kaynaklari bu bölgede azalabilmektedir. Özellikle dogal alanlarda piknikçilerin pisirdigi etin yaydigi keskin koku insanlar için tehdit olusturabilecek canlilari bölgeye çekebilmektedir. Kis öncesi yag depolamasi gereken ayilarin besin arayisi ve insanlarla mücadelesi saldiri ile sonuçlanabilir. Videolarda da görüldügü üzere oldukça iri olan bu canlilar, besine ulasmada zorluk yasadiginda ve besine ulasmasi engellendigi durumda saldiriya geçmeleri muhtelemldir. Yillarca bu bölgede yaptigimiz gözlemlerde hayvanlarin bedenlerine dair kulak, agiz hareketi ve vücut durusu gibi bazi göstergeler bize saldiri ihtimaline dair ipuçlari vermektedir. Bölgede saldiri ile sonuçlanan karelerle de karsilastik. Insanlarimizin kendilerini korumak için hayvani uzaklastirmaya çalismasi, hayvana zarar vermeme niyetiyle olsa da hayvan bu durumu muhtemelen kendisi ve besini için tehdit olarak algilayacaktir. Zaten ifadelerinden de bu durum anlasilmaktadir. Oldukça iri cüsseli olan bu canlinin saldirisi da çok tahrip edici olabilir. Bu açidan dogal alanlarda piknik yapan insanlarin dikkatli olmasi gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA