Müzik Egitiminde 'San Pedagojisi' Eksikligi
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuari’nda san egitimi veren ögretim elemani Arzu Gök, “Türkiye’de san pedagojisi alaninda bir eksiklik var, bu konuda farkindalik olusturmak istiyorum” dedi.

Avrupa’daki ve Türkiye’deki müzik egitimini san çerçevesinde karsilastiran Gök, “Yurtdisinda san pedagogu olabilmek için bir profesörün yaninda 2 yil staj yapmak zorundasiniz” seklinde konustu.
“San teknigi alaninda bir pedagogumuz yok”
“Klasik müzigin ve operanin çikis noktasinin Avrupa olmasi sebebi ile yurtdisinda ses egitimi alan bir egitmenin disipline bakis açisi çok daha farkli olabilmektedir” diyen Arzu Gök, “Avrupa’daki opera binalarinda gerçeklesen performanslar ve temsillerinin kalitesi tartisilmaz. Türkiye’de de çok deneyimli ve degerli egitmenlerimiz var fakat san teknigi alaninda bir san pedagogumuz bile yok. Çünkü üniversitelerin konservatuar alanlarinda böyle bir bölüm mevcut degil. Ülkemizde bu konuda uzmanlasmak isteyenler formasyon için ayrica bir belge almak zorundadir. Avrupa ile Türkiye arasindaki san dengesini saglayabilmek için san pedagogu konusunda biraz eksigiz. Mesela yurtdisinda san pedagogu olabilmek için 2 yil boyunca bir profesör ile staj yapmak zorundasiniz” dedi.
“San egitimi sadece müzisyenler için degil tiyatro sanatlarindan görev yapanlar için de mühimdir”
San dersinin uzman bir kisi tarafindan verilmesi gerektigini savunan Gök, “San dersinin amaci geregi ses tekniginin insanlarda dogru bir sekilde oturtulmasi için mutlaka bir pedagog ile çalisilmalidir. Aksi takdirde çok kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Dogru nefes nasil alinir, ögretilir ve diyafram nasil daha güçlü bir sekilde kullanilir gibi teknikler, bu isin asgari boyutudur. San egitimi, sadece san ögrencileri veya müzisyenler için degil aksine tiyatro sanatlarinda aktif olarak görev yapanlar için de çok mühimdir” dedi.
“San egitimi 1 ile 6 yil kadar bir zaman zarfini kapsayabiliyor”
“17-18 yas grubundaki gençlerin sesleri mutasyona ugradigi için onlarin ergenlik dönemlerinde dogru egzersizler ve ses renklerini bozmadan san egitimi almalari daha dogru olacaktir” diyen Gök, konu ile alakali olarak sözlerine su sekilde devam etti:
“Nefes alma, durus ve artikülasyon egzersizleri genellikle 10 yas altindaki çocuklarin dikkat daginikligindan dolayi zor oluyor. Ses egitimi ise tamamen hedeflerinizin büyüklügüne ve nerede kullanmak istediginize baglidir. Sesiniz özgürlesinceye ve boguklasmayincaya kadar san derslerinin temelleri atilmalidir. Tabi ki bunun süresi kisiden kisiye farklilar gösterebiliyor, fakat bu süreç 1 ile 6 yil kadar bir zaman gerektiriyor. Bu derslerin amacinda ve içeriginde ise klasik opera alaninda sarki söyleyerek kisilerin hem teknigini ve sesini gelistirebiliyor hem de vokalleri en dogru pozisyonda seslendirebiliyor. Biz buna ses disiplininde ‘belcanto teknigi’ diyoruz. “
“Türkiye’de de ‘San Pedagojisi’ alaninda bir farkindalik olusturmak istiyorum”
2019 yilinda Italya’nin Sicilya kentinde düzenlenen san yarismasi ve bir egitim programina burslu olarak çagirilarak ödül kazandigini anlatan Arzu Gök, “Üniversite egitim boyunca San Pedagojisi ve Sahne Sanatlari Opera Bölümü’ne yogunlastim. Almanya’nin Köln bölgesinde düzenlenen Devlet Opera ve Balesi’nin koro sinavini kazanarak Köln Operasi temsillerinde çok degerli sanatçilar ile deneyim kazandim. Bunun yani sira Almanya’nin birçok kentinde solist sanatçi olarak konser verdim. Açikçasi bundan sonra ise Türkiye’de özellikle san pedagojisi alaninda bir farkindalik olusturmak istiyorum ve Eskisehir Anadolu Üniversitesi’nde bu konuda çalismalar yapiyorum” diyerek sözlerini tamamladi.
