Cumhurbaskani Erdogan'dan Isveç Basbakani Kristersson'a Anlamli Hediye

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Isveç Basbakani Ulf Kristersson’a, Osmanli Devleti’nin Isveç’e yaptigi maddi yardimdan ve Rusya ile aralarindaki mevcut sorunlarin kaldirilmasindaki arabuluculuktan dolayi, Isveç Krali’nin son derece memnun oldugunu bildiren Isveç elçisinin yazisini hediye etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Isveç Basbakani Ulf Kristersson’u Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde kabul etti. Günün anisina Isveç Basbakani Kristersson, Cumhurbaskani Erdogan’a 1739’da imzalanmis bir savunma-müttefiklik ahitnamesinin birebir basimini hediye etti. Ulf Kristersson hediyesini Erdogan’a, "Ülkelerimiz birbirlerini bu tarihte düsmanlara karsi savunmak için bir ahitname imzalamislardi. Esasinda bu ahitnamede, anlasmada da madde 5’in tamda bu noktaya temas eden bir madde olmasi ’tarihin bir cilvesidir’ diye düsünüyorum" sözleriyle takdim etti.

"O zaman da arabuluculuklar yapiyorduk"

Cumhurbaskani Erdogan da Kristersson’a ilginç bir sürprizi olacagini söyledi.

Erdogan, Kristersson’a Osmanli Devleti’nin Isveç’e yaptigi maddi yardimdan ve Rusya ile aralarinda mevcut sorunlarin kaldirilmasindaki arabuluculuktan dolayi, Isveç Krali’nin son derece memnun oldugunu bildiren Isveç elçisinin yazisini hediye etti.

Kristersson’a, Isveç ile var olan dostluktan ötürü Isveç’e gönderilmesi emredilen bugdayin Selanik iskelesinden gemilere yüklenerek gönderildigine dair Selanik Kadisi’nin bildirimine dair belgeyi de hediye eden Cumhurbaskani Erdogan, "O zaman da arabuluculuklar yapiyorduk. Simdi nasil bugün tahil sevkiyatinda arabulucuysak o zaman da yapmisiz" diyerek Türkiye’nin diplomatik basarisina dikkat çekti.

Kristersson’un "Tarih kendini tekerrür etmekte" sözü üzerine ise Erdogan, "Ibret alinirsa tekerrür etmez" karsiligini verdi. Bunun üzerine Kristersson, "Tamamiyla katiliyorum" dedi.

Kaynak: İHA