Prof. Dr. Selçuk Kaya Açiklamasi 'Korona Virüs Eskiden Oldugu Gibi Hala Dolasimda, Sirküle Olmaya Devam Ediyor'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Selçuk Kaya, Korona virüsün eskiden oldugu gibi geçmisten günümüze hala dolasimda oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Selçuk Kaya Açiklamasi 'Korona Virüs Eskiden Oldugu Gibi Hala Dolasimda, Sirküle Olmaya Devam Ediyor'
Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Prof. Dr. Selçuk Kaya, Korona virüsle ilgili tedbirlerin birakilmasi ve bu anlamda rehavete kapilmanin vaka yok gibi zannedildigini ifade ederek, “Diger tedbirleri biraktik bu anlamda biraz rehavete kapilmis durumdayiz. Bundan dolayi da vaka yok zannediyoruz. Aslinda öyle degil; bunun yansimasi olarakta ülke genelinde tanisal amaçli test sayilarinda da çok ciddi azalma oldu. Öyle olunca da vakalara tani koyamiyoruz” diye konustu.

“Korona virüs eskiden oldugu gibi geçmisten günümüze hala dolasimda, sirküle olmaya devam ediyor" diyen Kaya "Pandeminin en alevli günlerini geride biraktik ama yine korona virüsler hem influenza virüsleri dolasimda sirküle olmaya devam ediyor ve bunlarla ilgili infekte bir sürü vaka esasinda var. Farkli olarak bizler biraz daha gevsedik. Özellikle yaz dönemi itibariyle korona virüsle ilgili asilarimizi da yaptirmis olmamizdan dolayi bunun vermis oldugu biraz da öz güvenimiz var açikçasi. Diger tedbirleri biraktik bu anlamda biraz rehavete kapilmis durumdayiz bundan dolayi da vaka yok zannediyoruz. Aslinda öyle degil bunun yansimasi olarak ta tanisal amaçli ülke genelinde test sayilarinda da çok ciddi azalma oldu. Öyle olunca da vakalara tani koyamiyoruz. Tani koyamayinca da bir çok vaka solunum, ates gibi semptomlarla gelen bir çok vaka da aslinda belki tani korana virüsü yada influenza enfeksiyonu. Dolayisiyla biz bunlari atlamis oluyoruz hatta ciddi seyirli kaybedilen vakalarda da bazen benzes durum söz konusu olabiliyor. Farkli bir sebeple kayitlara geçen vakalar aslinda irdelenmis olsa belki koronaya bagli ya da enflüanzaya bagli ölümler veya ciddi durumlar mutlaka karsimiza çikacaktir” seklinde konustu.

Çin’de en son ciddi karantina tedbirleri uygulanmaya baslandigini kaydeden Kaya, “Çin’de en son ciddi karantina tedbirleri uygulanmaya baslandi bir takim tepkiler aldi. Insanlar nasil olsa biz asiliyiz pandemiyi tamamen atlattik mantigi çerçevesinde degerlendiriyorlar. Elbette ki zorlu günlerden geçildigi için biraz yilginlik, bikkinlik da söz konusu artik. Bir gerçek var ki? Korona virüsler geçmiste oldugu gibi günümüzde de var olacaklar ve artik mutasyonlarin çok ciddi boyutlara sorunlara, durumlara yol açabildigini de gördük geçmiste de deneyimlerimiz vardi. Son dönemlerde bunun nelere mal olabildigini ne kadar ciddi seyirlerle yol alabildigini gördük. Dolayisiyla bu anlamda biraz daha bilinçli, uyanik olmamiz lazim. Koruyucu tedbirlere uymanin bize kaybettirecegi hiçbir sey yok. Havalarin sogumasiyla beraber kapali alanlarda birliktelikler biraz daha artacaktir bu da mikrobun bulasmasi yayilmasi için uygun bir fauna olusturuyor. Bunun önüne geçebilmenin yolu, maske kullanimi önem kazaniyor hijyen kurallarini hayatimizin bir felsefesi olarak kabul etmemiz lazim. Bunun yani sira asilama konusunda özellikle risk gruplari mutlak surette hatirlatma dozlarini yaptirmalarini istiyoruz. Sadece korona açisindan da degil influenza da bu dönemde özellikle agirligini hissettirmeye basladi.

Bununla ilgili çok düzenli test yapilamadigi için gerçek rakamlari vermek mümkün degil. Biz bunun dolasimda oldugunu biliyoruz. Özellikle Kuzey yarimkürede Ekim ortalarina dogru baslayip influenza asilari risk gruplari basta olmak üzere asilanmis olmasini mutlaka öneriyoruz. Hem grip hem de Covid açisindan hatirlatma dozu gelmisse yapilmasi önem kazaniyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA