Ihlamurun Kalitesi Yapragina Ve Çiçegine Bagli

Ihlamurun yapisini ve demleme yöntemini anlatan belgeli aktar Metin Agilönü, “Ihlamuru fazla bekletmeden bir kere kaynatacaksin” dedi.

Ihlamurun Kalitesi Yapragina Ve Çiçegine Bagli
Eskisehir’de aktar dükkâni isleterek geçimini idame ettiren belgeli sifaci Metin Agilönü, iyi bir ihlamurun özelliklerinden ve nasil yapilmasi gerektiginden bahsetti. Bitkisel ilaçlara olan merakindan dolayi 10 yil önce egitimler alarak bitkisel ilaçlar satmaya basladigini ifade eden 50 yasindaki Agilönü ayrica ihlamurun kalitesinin, içerisindeki çiçek ve yaprak oranina göre degistigini iletti. Ihlamurun kilosunun su an 400 ile 600 TL arasinda oldugunu söyleyen esnaf Agilönü ayrica fiyatlarin yaz aylarinda daha pahali oldugunu anlatti. Genellikle gölgede kurutulan ihlamurlarin tercih edildigini de sözlerine ekleyen Agilönü, “Ihlamur bir kere kaynatilir, ikincisinde tüm faydasini yitirir” dedi.



“Bir tutam ihlamur yaklasik 15 dakika demlenmelidir”

Ihlamurlarin kimisinin gölgede kimisinin ise güneste kurutuldugunu dile getiren Agilönü, “Gölgede kurutulan ihlamurlar daha lezzetli oluyor ve daha çok tercih ediliyor. Cadde ve sokaklarda bulunanlar ise egzoz gazina maruz kalabildikleri için içerisindeki vitaminler yok oluyor. Ondan dolayi içenler de bir faydasini göremiyor. Ayrica ihlamurun rengine göre bir seçim yapmak dogru degildir. Çünkü barindirdigi renk, çiçeginin cinsine göre degisiklik gösterebiliyor. Yani bazisi sariyken bazisi ise kan kirmizisi olabiliyor. Kafelerde servis edilen ihlamurlar sapsaridir. O bekletilmistir ve sadece su içersin. Ihlamuru fazla bekletmeyeceksin ve demleme usulü ile yapacaksin. Bir tutam ihlamur yaklasik 15 dakikada demlenmelidir” seklinde konustu.



“Bitki çaylari ile bagisikligimizi güçlü tutmak zorundayiz”

Insanlarin hastalandiktan sonra genellikle aktarlarin yolunu tuttugunu ileten Agilönü, “Hastalanmadan önce bitki çaylari ile bagisikligimizi güçlü tutmaliyiz. Ihlamur hastayken içilse bile o hastalik, 3-4 gün boyunca devam edecektir. Açikçasi her gün siyah çay tüketilecegine bunun yerine ihlamur ya da diger bitki çaylari içilebilir. Aktarlarda isler, kisin daha bereketlidir. Malum bu mevsimler vücut direnci düsüyor ve sifayi bitkilerde ariyorlar” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA