Tatbikatta Çöken Binanin Altinda Kalan Yaralilar Böyle Kurtarildi
Kastamonu’da itfaiye, jandarma, UMKE ve AFAD ekipleri ortak düzenledikleri tatbikatta çöken binada enkaz altinda kalan yaralilara müdahale edildi. Yaralilar, gerçegi aratmayan bir tatbikatta enkaz altindan kurtarildi.

Senaryo geregi bina çökmesinin canlandirildigi tatbikatta Kastamonu Il Jandarma Komutanligi, Kastamonu Belediyesi Itfaiye Müdürlügü, Kastamonu Il Saglik Müdürlügü ile Kastamonu Il Afet ve Acil Durumu Müdürlügü ekipleri katildi.
Senaryo geregi tatbikatta binanin çökmesi canlandirildi. Ihbari ise Vali Avni Çakir yapti. Vali Çakir, bir binanin çöktügünü ve çok sayida kisinin enkaz altinda kaldigi ihbarinin üzerine ekipler harekete geçti. Itfaiye ekipleri ilk olarak yangini söndürdü. Ardindan ekipler, göçük altinda kalanlarin yerini tespit etti. Daha sonra ekipler, hilti yardimiyla duvarlari kirarak enkaz altinda kalan yaralilari kurtardi.
Tatbikata AFAD’tan 2 araç 9 personel, Kastamonu Belediyesi Itfaiye Müdürlügünden 3 araç 12 personel, Il Emniyet Müdürlügünden 6 araç 19 personel, Il Jandarma Komutanligindan 2 araç 10 personel ve Il Saglik Müdürlügünden de 6 araç 25 personel katildi.
“Basarili bir tatbikat oldu”
Yapilan tatbikatin gerçegini aratmadigini söyleyen Vali Avni Çakir, bu tür tatbikatlarin çok önemli oldugunu belirterek, “Türkiye Afet Müdahale Plani çerçevesinde saglik çalisma grubumuzun yerel düzeyde bir tatbikatina diger kurum ve kuruluslarimizin katkisiyla sahitlik ettik. Çok güzel bir tatbikat icra ettik. Hayali bir bina çökmesi ve akabinde yangin ihbarina arkadaslarimiz 112 Acil Çagri Merkezi yönlendirmesiyle seri bir sekilde intikal ettiler ve kendilerinin egitim aldigi sekilde olay yerinde müdahalelerini gerçeklestirdiler. Bugünkü tatbikatimizda 9 tane yaraliyi saglik kuruluslarina intikal ettirdiler. Senaryo geregi hayatini kaybeden iki vatandas da göçük altindan çikartilarak ilgili yerlere ulastirildi. Neticede burada bir afet müdahalesi sadece bir kurumun degil tüm kurumlarin is birligi içerisinde hareket etmesiyle olusuyor” dedi.
Vali Çakir, 12 Kasim’da ülke çapinda 18.57’de tatbikat icra edilecegini hatirlatti.
“Tatbikatta kisa sürede göçük altinda kalan vatandaslarimiz çikartildi”
Kastamonu Belediye Baskani Op. Dr. Rahmi Galip Vidinlioglu ise, hayatin içinde her sey oldugunu ve tatbikatlarda da bu tür muhtemel durumlarda bütün personellerin tecrübe kazanmasinda önemli olduguna ifade ederek, “Burada da bütün kurumlarimiz hepsi birlikte böyle bir olayda is bölümü yapip kisa bir sürede hem göçük altinda kalan vatandaslarimizin çikarilmasi hem yararlara ulasma noktasinda hem de insanlarimizi kurtarma noktasinda ne yapacaklarini belirlemis oldular. Bundan sonrasi için de Allah göstermesin, böyle durumlarda herkes ne yapacagini bilmis oluyor. Geçen sene de zaten buna benzer bir uygulama da Istanbul Kagithane’de olmustu. Bu noktada bakanligimizin da çalismalari var. Bu sadece il içinde degil, çevre illerde oldugunda da birbirimize yardim noktasinda da üç asagi bes yukari kimlerin ne yapacagini belirlemis oluyoruz. Basarili bir tatbikat oldu, emegi geçen herkese tesekkür ederim” diye konustu.
Düzenlenen tatbikata Vali Avni Çakir, Belediye Baskani Rahmi Galip Vidinlioglu, Il Emniyet Müdürü Kayhan Ay, Il Jandarma Komutani Zafer Özden, Il Saglik Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Il Afet ve Acil Durum Müdürü Ugur Minder, çesitli kurum müdürleri ve görevli personeller katildi.
