Ögrenim Kredilerine Iliskin Düzenlemeler Içeren Teklif TBMM'de Kabul Edildi

Ögrenim kredilerine iliskin düzenlemeler içeren teklif TBMM’de kabul edildi.



Gelir Vergisi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi görüsmeleri düzenlendi ve görüsmelerin ardindan kanun teklifi kabul edildi ve kanunlasti.

Kabul edilen maddelere göre; yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kW’den 50 kW’ye çikariliyor.

Gelir vergisinden istisnalar kapsaminda, isverenlerce, is yerinde veya müstemilatinda yemek verilmeyen durumlarda çalisilan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 lirayi asmayan kismi istisna kapsaminda olacak.

Yurt disinda yapilan insaat, onarim, montaj isleri ile teknik hizmetlerde çalisan hizmet erbabina, fiilen yurt disindaki çalismalari karsiligi isverenin yurt disi kazançlarindan karsilanarak yapilan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak.

Ögrenim kredisi alanlar borçlarini, aldiklari miktar kadar ödeyecek. Ögrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle ögretim kurumuyla ilisigi kesilenler, 2 yil sonra baslamak üzere, kredi aldigi kadar sürede ve aylik dönemler halinde borcunu ödeyecek.

65 Yasini Doldurmus Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaslarina Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun’da yapilan degisiklikle, gerçege uygun olmayan saglik kurulu raporu kullanimi nedeniyle yapilan ödemeler hariç, bu kanun kapsamindaki kisilere bu maddenin yürürlüge girdigi tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alinmasi gereken ayliklar ile bunlardan dogan ceza ve faizler silinecek.

Tip fakültelerinin 5. yilini tamamlayip 6. yilina geçen ögrencileri ile dis hekimligi fakültelerinin 4. yilini tamamlayip 5. yilina geçen ögrencilerine intörn egitimi döneminde ögretim üyesi rehberliginde yaptiklari uygulama çalismalari karsiliginda ilgili kurumlarin bütçesinden 12 ayi geçmemek üzere; devlet üniversitelerinde ödemenin yapildigi tarihteki net asgari ücret tutarinda, vakif üniversitelerinde ise 4 bin 702 gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarda aylik ücret ödenecek. Bu ödemeden herhangi bir vergi kesilmeyecek.

Gümrük Kanunu’nda yapilan düzenlemeyle geçici ithalat rejimi kapsaminda kisisel kullanima mahsus yabanci plakali tasitlari Türkiye Gümrük Bölgesi’ne getiren hak sahipleri tarafindan gümrük idaresine bilgi verilmeden tasitsiz yurt disina çikilmasi durumunda usulsüzlük cezasi uygulanacak.

Düzenleme ile Türk lirasina çevrilmesi gereken yabanci paralarin ve altin hesabi bakiyelerinin Türk lirasi mevduat ve katilma hesaplarina dönüsümün desteklenmesi kapsaminda dönüsüm fiyati üzerinden Türk lirasina çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralik 2023 olarak belirlenecek.

Isverenler tarafindan çalisanlara elektrik, dogal gaz ve diger isinma giderlerine karsilik olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapilan aylik 1000 lirayi asmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak.

Teklifle, bakiye takip tutari 2 bin lira ve altina düsen icra takibindeki alacaklarin tasfiye edilmesi amaçlaniyor.
Kaynak: İHA