Baskan Yüce, 'Iklim Ve Doga Dostu Projelerle Sehrimizi Gelecege Hazirliyoruz'

‘Küresel Isinma Için Harekete Geç’ konulu panelde gençlerle bulusan Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, “Büyüksehir olarak yeryüzü toplulugumuz olan dünyamiza karsi sorumluluklarimizin ve iklim degisikliginin olumsuz etkilerinin farkindayiz. Bu nedenle Türkiye’de Iklim Degisikligine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ne pilot il olarak dahil olduk” dedi.

Baskan Yüce, 'Iklim Ve Doga Dostu Projelerle Sehrimizi Gelecege Hazirliyoruz'
Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, iklim degisikligi ile mücadele haftasi çerçevesinde gerçeklestirilen ‘Küresel Isinma Için Harekete Geç’ isimli panele katildi.

Kongre Merkezi’nde gerçeklestirilen panelde gençlerle bir araya gelen Baskan Yüce “Çalismalarimizda doga temelli çözümlere yer veriyoruz, iklim ve doga dostu projelerle sehrimizi gelecege hazirliyoruz” dedi.

Insanoglunun yasam sekilleriyle var ettigi, insan faaliyetlerinin atmosferdeki sera gazini artirmasiyla ortaya çikan günümüzün en büyük sorunlarina deginen Baskan Yüce, “Iklim degisikligiyle; su kaynaklarinin azalmasi, taskinlarin artmasi, orman yanginlarinin sikça meydana gelmesi, sicakligin ve sicak hava dalgalarinin artisi, tarimda su tüketiminin giderek artmasi, gida güvenliginin olumsuz etkilenmesi, deniz seviyelerinin yükselmesi, salgin hastaliklarin artmasi, biyolojik çesitlilikte azalma, kuraklik ve göçler gibi canli yasamina dogrudan etki eden sorunlar ne yazik ki büyüyerek devam edecektir. Kendi halinde muazzam bir makine gibi çalisan atmosferimizin, yasam tercihlerimizle dengesini bozmamaliyiz” dedi.

Baskan Ekrem Yüce, “Malumunuz, ülkemiz Paris Anlasmasi’ni 2016 yilinda imzalayarak 2053 yili için ‘‘Net Sifir Emisyon’’ taahhüdünde bulunmustur. Emisyon azaltimini önemsiyor ve yapabileceklerimizi yakindan takip ediyoruz. Bu çerçevede 2018 yilinda Baskanlar Sözlesmesi’ni imzaladik ve 2017 yili sera gazi envanterini temel alarak 2030 yili için yüzde 40 emisyon azaltimi sözünü verdik. Sakarya olarak Birlesmis Milletler Kalkinma Ajansi ile Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafindan ortaklasa finanse edilen Türkiye’de Iklim Degisikligine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesine pilot il olarak dâhil olduk. Proje çerçevesinde ilimizde ‘Etkilenebilirlik ve Risk Analiz Raporu’ hazirlandi. Bu çerçevede de ‘Iklim Degisikligi Eylem Plani’ için çalismalarimiz devam etmektedir. Büyüksehir Belediyesi olarak yeryüzü toplulugumuz olan dünyamiza karsi sorumluluklarimizin ve iklim degisikliginin olumsuz etkilerinin farkindayiz. Bu sorumluluk bilincinde çalismalarimizi araliksiz sürdürmekteyiz” diye konustu.

Doga temelli çözümlerin önemine deginen Baskan Yüce, “Biz, gelecek nesillere karsi olan sorumluluk bilincinde sürdürülebilir bir yasam için çalisiyoruz. Faaliyetlerimizi de bu minvalde gerçeklestiriyoruz. Sürdürülebilir tarim politikalarimizi gelistirmek amaci ile seramizi jeotermal enerji ile isitarak yilda 7 bin 062 karbondioksit azaltimi hedeflemekteyiz. Düsük karbon salinimli tarim teknikleri konusunda egitimler düzenleyip akilli tarim uygulamalarini gelistiriyoruz. Teknolojiyi tarimla entegre ederek daha yesil bir doga için çalisiyoruz. Tarimsal faaliyetlerimize getirdigimiz yeni yaklasimlarimizla büyük ölçüde sera gazi azaltimini hedefliyor ve çalismalarimizda doga temelli çözümlere yer veriyoruz” seklinde konustu.



“Sakarya’yi yenilenebilir enerji ile gelecege hazirliyoruz”

Büyüksehir’in yenilenebilir enerji projeleri ile sehri gelecege en iyi sekilde hazirlandigini ifade eden Baskan Yüce, “Ekolojik yasama fayda saglamak amaciyla yenilenebilir enerji kaynaklarimiz ile de katki saglamaktayiz. Kurulu gücü 5 MW (megavat) olan Günes Enerji Santrali projemizi hayata geçirdik. Proje çerçevesinde 14 bin adet günes paneli insa edilerek 4 bin hanenin yillik elektrik ihtiyaci karsilanabilecektir. Suyun gücünden faydalanarak 21.4 MW’lik (megavatlik) HES kurduk. 2021 yilinda 47 milyon kilowatt enerji ürettik. HES enerji ürettikçe sehrimiz kazaniyor. Bunun yani sira SEKAY’da yillik 380 bin ton kati atik bertaraf edilerek 83 bin MW elektrik enerjisi üretmekteyiz. Bu sayede 92 bin kisinin tükettigi enerji karsilanmaktadir. Yenilebilir enerji üretiminin yani sira kaynaklarimizi bilinçli kullanmak adina da çalismalar gerçeklestiriyoruz. Karbon ayak izimizi minimuma indirmek için ulasim hususunda da çagdas gelismeler gerçeklestiriyoruz. Akilli sehir stratejisi ve eylem planinda yer alan uygulamalarini hayata geçirerek toplu ulasim entegrasyonu, bisiklet ve yaya yollarinin gelistirilmesi için çalismaya devam ediyoruz. Bisiklet altyapilarimizi gelistirip ayni zamanda sehir merkezindeki caddeleri yayalastirarak bisikletlilerimizin ve yayalarimizin ulasimdaki payini arttiriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA