NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Baskan Putin Kisi Silah Olarak Kullanmaya Çalisiyor'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Romanya’nin baskenti Bükres’te NATO Disisleri Bakanlari Toplantisinin ilk günkü oturumunun ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in kisi silah olarak kullanmaya çalistigini belirterek, “Ukrayna’da kalici bir baris saglamanin en iyi yolu askeri destek saglamak" dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Baskan Putin Kisi Silah Olarak Kullanmaya Çalisiyor'


Romanya’nin baskenti Bükres’te NATO Disisleri Bakanlari Toplantisinin ilk günkü oturumunun ardindan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg basin toplantisi düzenledi.

NATO Disisleri Bakanlarinin Rusya’nin acimasiz saldiri savasi ve Ukrayna’ya verilen destegi kapsamli sekilde ele aldigini aktaran Stoltenberg, “Ukrayna Silahli Kuvvetleri, topraklarini özgürlestirme ve Rus kuvvetlerini geri püskürtme konusunda önemli ilerleme kaydetti” dedi.

Ukrayna’nin büyük bir kisminin Rus isgali altinda oldugunu belirten Stoltenberg, Rus ordusunun güçlü yeteneklere ve çok sayida birlige sahip oldugunu ifade ederek, “Rusya, bu kis Ukrayna’yi sogukta ve karanlikta birakmak için acimasiz füze ve insansiz hava araci saldirilari kullaniyor. Baskan Putin kisi silah olarak kullanmaya çalisiyor” dedi.



“Geri adim atmayacagiz”

Rusya’nin Ukraynalilari donmaya veya kaçmaya zorladigini ve Ukrayna halkinin iradesini kirmaya çalistigini aktaran Stoltenberg, “Ancak Bükres’teki toplantimiz, NATO’nun birligine ve Ukrayna’ya destegimize dair güçlü bir mesaj gönderiyor. NATO savasin tarafi degil. Ancak Ukrayna’yi sonuna kadar desteklemeye devam edecegiz. Geri adim atmayacagiz. NATO müttefikleri benzeri görülmemis bir destek sagliyor” dedi.



NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya yakit ve jeneratörler de dahil olmak üzere acil destek saglayacagini ifade eden Stoltenberg, “NATO’nun pratik ve siyasi destegi simdi ve uzun vadede devam edecek” dedi.

Toplantida Ukrayna’nin NATO üyeliginin de ele alindigini ifade eden Stoltenberg, “Disisleri Bakanlari Ukrayna’nin kendi yolunu seçme hakkina verdigi destegi yeniden teyit ettiler. Ukrayna’nin üyelik talebine saygi duyuyoruz. Ancak, Ukrayna kendisini Rus saldirganligina karsi savunurken, simdi odak noktamiz acil destek saglamaktir” dedi.



Stoltenberg, Ukrayna’nin NATO üyeligine iliskin bir soruya, NATO’nun kapisinin açik oldugunu ve Kuzey Makedonya, Finlandiya ve Isveç’e de davet gönderildigini belirterek, “Ukrayna konusunda su anda ana odak noktasi, kendilerini savunmalarina ve tahrip olmus altyapiyi onarmalarina yardimci olmak için acilen ihtiyaç duyduklari destegi saglamak. Daha sik bulusuyoruz, daha somut tartismalar yapiyoruz ve siyasi ortakligimizi genisletiyoruz" dedi.



“Ukrayna’da kalici bir baris saglamanin en iyi yolu askeri destek saglamak"

Ukrayna-Rusya arasinda barisin ne zaman saglanacagi hakkinda gelen bir soruya ise Stoltenberg, "Bildigimiz sey, çogu savasin müzakere masasinda bittigi, büyük ihtimalle bu da müzakere masasinda bitecek. Kulaga paradoks gibi gelebilir, ancak gerçek su ki Ukrayna’da kalici bir baris saglamanin en iyi yolu askeri destek saglamak" dedi.

Kaynak: İHA