ATSO Baskani Bahar Açiklamasi 'Gelecek Yil Antalya Turizminin Yeni Bir Rekor Kirmasini Bekliyoruz'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odasi (ATSO) Baskani Ali Bahar, turizmde bu yil 2019 düzeyine yaklasildigini belirterek, "Rusya turizminde aksamaya ragmen bu önemli bir basaridir. Gelecek yil Antalya turizminin yeni bir rekor kirmasini bekliyoruz” dedi.

ATSO Baskani Bahar Açiklamasi 'Gelecek Yil Antalya Turizminin Yeni Bir Rekor Kirmasini Bekliyoruz'
ATSO Meclisi’nde konusan Baskan Ali Bahar, yaklasik 1,5 aylik süreci geride biraktiklarini ve odada duruma göre yapilan ve yapilacak çalismalari degerlendirme sürecini geride biraktiklarini belirtti.

2023 yili bütçe hazirligi çerçevesinde, gerek çalisma programi gerekse bütçeyi önümüzdeki ay belirlenecegini aktaran Bahar, “ATSO’nun her üyesinin Antalya’yla ve sektörüyle ilgili düsüncesini, önerisini bizimle paylasmasini istiyorum. Her meclis üyemiz, komite üyemiz sektörünün temsilcisi olarak önemlidir ve degerlidir. Birlikte yönetim bütün ATSO üyeleriyle istisare etmek demektir. ATSO vergi dairesi gibi resmi bir kurum degil, üyelerin ortak çatisi, adeta bir sehir kulübü gibi görülmelidir. Her üyenin gelip odanin ne yaptigini görecegi, egitim ve proje çalismalarina katilacagi, kolektif bir yapi kurma yönünde ilerlemek istiyoruz” dedi.

140 yillik bir kurum olarak ATSO’nun kurumsal ilke ve degerlerine sahip çikarak ilerleyeceklerinin altini çizen Bahar, Fakat biliyorsunuz ki dünya tarihinde üretilen verinin yüzde 90’i son iki yilda üretilmistir. Veri ve bilgi patlamasi yasanan bir dönemdeyiz. Küresel ekonomi, küresel ticaret sistemi degisiyor. Böyle bir dönemde devamli olarak kendimizi yenileme, sürekli ilerleme ve degisim içinde olacagiz. Bunu ancak hep birlikte çalisarak basarabiliriz. Her birinizin elini tasin altina koymanizi samimiyetle rica ediyorum” diye konustu.



“Gelecek yil Antalya turizminin yeni bir rekor kirmasini bekliyoruz”

Turizmde bu yil 2019 düzeyine yaklasildigina isaret eden Bahar, "Rusya turizminde aksamaya ragmen bu önemli bir basaridir. Gelecek yil Antalya turizminin yeni bir rekor kirmasini bekliyoruz. Biz de turizmin daha iyi olmasi ve sektörlerimizin turizmden daha yüksek pay almasi yönünde çalismalar yapacagiz” ifadelerini kullandi.

“Üretim, ihracat ve yatirim için kredi istiyoruz”

Turizmdeki canlanma ve yabancilarin Antalya’ya akini sayesinde iyi bir toparlanma yasandigini ancak son dönemde piyasada yavaslama sinyalleri gördüklerini ifade eden Bahar, konusmasini söyle sürdürdü:

“Ihracatçi, sanayici, tasit kiralama gibi her sektörden kredi konusunda yakinma almaktayiz.

Üretici maliyetlerinde ortalama yillik artis yüzde 157, tarimda üretici maliyetinde ortalama yillik artis yüzde 138. Bu maliyet artislarina ve enflasyona ragmen Antalya’da 9 aylik kredi artisi sadece yüzde 25’tir. Bazi sektörlerde kredi artisi bunun da altindadir. KGF net görülmektedir. Ihracat kredileri serbest oldugu halde mevzuata takildigi için kredi alamayan sirketlerimiz var. Dolayli ihracat yapan, yani ihracata kayitli mal vererek ihracat yapan sirketler kredi sartlarini yerine getirdigi halde kredi alamiyor. Merkez Bankasinin, BDDK’nin, Hazine ve Maliye Bakanligimizin ve bankalarimizin bu konulara detayli bakmasini istiyoruz.”

“Tirlarimiz Bulgaristan kapisinda 2 haftadir ciddi sikinti yasiyor”

Bahar, tarim ihracati yapan sirket tirlarinin Bulgaristan kapisinda bekletildigine yönelik sikayetleri ele aldiklarini belirterek, “Bulgaristan geçisindeki laboratuvar kapaninca alternatif olmadigi için iki haftadir ciddi sikinti yasaniyor. Konuyla Ihracatçi Birliklerimiz ve ilgili kurumlar ilgileniyor. Biz de sorunun çözümü için çaba harciyoruz. Bu konuda kalici bir çözüm tirlarimizin Antalya’da AB yetkili kurumlari tarafindan denetlenmesi ve sinir kapilarinda beklememesidir. Ayrica Yunanistan ve Romanya üzerinden yeni güzergahlar da olusturulmalidir. Bu konuyu takip ediyoruz” dedi.



“Konut fiyati ve kiralarda yillik artis yüzde 250’ye yakin”

Antalya’da konut ve kira artislari konusuna da deginen Bahar, sunlari söyledi:

“Antalya konut fiyati artisinda, kira artisinda, hatta satis artisinda birinci ildir. Konut fiyati ve kiralarda yillik artisi yüzde 250’ye yakindir. Bir tarafta Antalya’ya yabanci ilgisinin olusturdugu canliliktan kazanan üyelerimiz varken, diger tarafta çalisanlarin barinma sorunuyla karsi karsiyayiz. Ülkemizde yillik konut ihtiyaci 800 bin-1 milyon arasindayken, son yillarda yillik üretim ortalama olarak 500 bin konut civarindadir. Buradan kaynaklanan konut açiginin giderilmesi için kredi faizi düsürülmesi disinda daha ciddi önlemlere ihtiyaç vardir. Fabrikalara ve otellere yakin çevreci toplu konut planlanmalari hizla ele alinmalidir. Bu konuda kamu kurumlari ve belediyelerle birlikte çalismaya haziriz.”

“Kira ve çocuk egitim destegi hizla hayata geçirilmelidir”

Aralik ayinda asgari ücrete yapilan zam oranin belirlenecegini animsatan Bahar, “Maalesef yüksek enflasyon hem bizim sermayemizi hem de ücretleri eritmektedir. Yüksek maliyetlere ragmen piyasada daralma nedeniyle fiyatlarini artiramayan sektörlerde ücret artisi korkusu büyümektedir. Diger taraftan çalisanlarin geçim kosullarinin bozuldugunu da biliyoruz. Bu meselenin çözümü çalisanlar üzerindeki vergi yükünün düsürülmesi, ayrica düsük ücretli kesime sosyal yardimlarin artirilmasidir. Antalya gibi yüksek kira artislarinin oldugu illerde çalisanlara kira ve çocuk egitim destegi gibi yardimlar hizla hayata geçirilmelidir. Artik bu tür çözümleri uygulamaya geçirme zamani gelmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA