Samsun'da Ticari Araçlara Kis Lastigi Zorunlulugu

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, "Samsun sinirlari içerisinde, 1 Aralik-1 Nisan tarihleri arasinda ticari amaçli yük ve yolcu tasimaciligi yapan araçlara kis lastigi kullanma zorunlulugu getirildi. Ticari olmayan hususi araçlarda da kis lastigi kullanilmasi noktasinda vatandaslarimizin hassasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi.

Samsun'da Ticari Araçlara Kis Lastigi Zorunlulugu
Samsun sinirlari içerisinde ticari amaçli yük ve yolcu tasimaciligi yapan araçlara 1 Aralik-1 Nisan tarihleri arasinda kis lastigi kullanma zorunlulugu getirildi.

2022-2023 kis mevsiminde alinacak trafik tedbirleri toplantisi Vali Dagli baskanliginda gerçeklestirildi.

Vali Dagli, kis mevsiminde günlük yasami olumsuz yönde etkileyecek hava kosullarinda sehirlerarasi ve sehir içi yollar ile mahalle yollarinin trafige açik bulundurulmasi ve güvenli trafik akisinin saglanmasi için ilgili kurumlarin alacagi tedbir, görev ve sorumluluklarin belirlendigi toplantiyla ilgili yaptigi açiklamada, "Samsun sinirlari içerisinde, 1 Aralik- 1 Nisan tarihleri arasinda ticari amaçli yük ve yolcu tasimaciligi yapan araçlara kis lastigi kullanma zorunlulugu getirildi.

Kazasiz ve sorunsuz bir kis mevsimi geçirilmesi ve vatandaslarimizin huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmesini saglamak amaciyla tüm kurumlarimizla birlikte kis mevsimi kosullarina yönelik tedbir ve denetimler artacak. Ticari olmayan hususi araçlarda da kis lastigi kullanilmasi noktasinda vatandaslarimizin hassasiyet göstermeleri gerekiyor” diye konustu.



Kis tedbirleri

Toplantida ayrica; yasanmasi muhtemel zirai don, içme suyu sebekesi donmasi ve soba zehirlenmelerine karsi ilgili kurumlar tarafindan duyurular yapilmasi, vatandaslarin bilgilendirilmesi ve evsizlerin barinmalarinin saglanmasi konusunda yürütülecek çalismalar görüsüldü. Valilik tarafindan yapilan açiklamada, “2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu‘nun 65/A maddesi uyarinca ülkede tescil edilmis olsun veya olmasin, sehirlerarasi karayollarinda yolcu ve esya tasimalarinda kullanilan tasitlarda her yilin 1 Aralik ile takip eden yilin 1 Nisan tarihleri arasinda kalan dört aylik dönemde kis lastigi kullanmasi zorunludur. Il sinirlari içerisinde ise kis lastigi uygulamasi yapilip yapilmayacagi ortalama yerel sicakliklar dikkate alinarak ilgili valiliklerce belirlenmektedir. Bu çerçevede Valiligimizce ilimiz sinirlari içerisinde ticari amaçli yolcu ve esya tasimalarinda kullanilan tasitlar için her yilin ‘1 Aralik tarihi ile takip eden yilin 1 Nisan’ tarihleri arasinda kis lastigi kullanma zorunlulugu getirilmistir. Kis lastigi 7 derecenin altindaki sicakliklarda yol tutusunu artirmak amaciyla bilesimi özel olarak belirlenmis ve sirt yüzeyinde özel olarak tasarlanmis desenleri bulunan lastik seklinde tanimlanmaktadir. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçlarin tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin ise tüm lastiklerinin kis lastigi olmasi zorunludur. Sadece buzlu zeminlerde kullanilabilen çivili lastikler de kis lastigi yerine geçer. Araçta patinaj zinciri bulunmasi veya kullanilmasi kis lastigi zorunlulugunu ortadan kaldirmaz. Seyir esnasinda herhangi bir sebeple degistirilmek zorunda kalinan lastiklerin yerine takilacak lastikler de kis lastigi olmak zorundadir. Kis lastiklerinin yanaklarinda (M+S) isareti veya (M+S) isareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) [severe_snowflake] isareti veya sadece kar tanesi (snowflake) isareti bulunmasi gereklidir. Lastiklerin kaplama yapilarak kullanilmasi halinde lastik omuzlarinda (M+S) isareti olsa dahi, lastik dis derinliginin ve sirt deseninin kis lastigine uygun olmasi zorunludur. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kis lastigi dis derinligi 4 milimetreden kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda ise kis lastigi dis derinligi 1,6 milimetreden az olamaz. 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu’nun 65/A maddesi geregince kis lastigi denetimlerinde ihlali tespit edilen araçlara bin 152 Türk Lirasi idari para cezasi uygulanmaktadir. Yük ve yolcu tasimaciligi yapan araçlarin disinda kalan hususi araçlar için kis lastigi zorunlulugu olmamakla birlikte, can ve mal güvenligi için kis sartlarinda tüm araçlarda kis lastigi kullanilmasi hayati önem tasimaktadir” denildi.
Kaynak: İHA