Osmanli'nin Ilk Mescidinde Restorasyon Çalismalari Basladi

Bilecik’in Sögüt ilçesinde Ertugrul Gazi tarafindan yapilan Kuyulu Mescit’in ilk haline kavusmasi için restorasyon çalismalarina baslanildi.

Osmanli'nin Ilk Mescidinde Restorasyon Çalismalari Basladi
Sögütte Ertugrul Gazi tarafindan 1276 yilinda yaptirilan 40 kisilik mescit, Osmanli’nin ilk eseri olarak kabul ediliyor ve turistlerden ilgi görüyor. Osmanli devletinin kurucusu Osman Bey’in babasi Ertugrul Gazi’nin ilk çadir kurdugu Sögüt’te yaptirilan mescit, içinde kuyu bulundugundan halk arasinda ’’Kuyulu Mescit’’ diye de aniliyor. Kuyulu Mescit ilk haline kavusmasi için restorasyon çalismalarina baslanirken, Bilecik Il Kültür ve Turizm Bakanligi ve Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan restorasyon çalismalarinin hizla devam ettigi mescit peyzaj düzenlemesi ile aslina uygun olarak yeniden yasatilacak.

Osmanli Devleti’nin filizlendigi topraklar olan Sögüt ilçesinde bulunan mescit hakkinda bilgilendirme yapan Bilecik Il Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, “Sögüt Çayi kenarinda bulunan mescit, Ertugrul Gazi’nin Kayi asiretiyle geldiginde ilk çadir kurdugu yer olarak rivayet edilir. Içinde kuyu bulunan ve "Kuyulu Mescit" olarak da adlandirilan yapi, 1276 tarihinden önce Ertugrul Gazi tarafindan yaptirilmis, 2. Abdülhamit tarafindan 1902 yilinda ayni temeller üzerine insa edilmis ve daha sonralari onarim görmüstür. Bu kiymetli eser yeniden düzenlemelerle ilk haline kavusacak. Yapilan çalismada basta bakanligimiz, vakiflar Genel Müdürlügü ve Vali Dr. Kemal Kizilkaya olmak üzere bizlere desteklerini esirgemeyen Vakiflar Bölge Müdürü Haluk Yildiz beylere ve ekibine tesekkür ediyorum” dedi.

Öte yandan bazi dönemlerde restorasyon gören, Yunan isgalinde büyük tahribata ugrayan mescitteki kuyu, 2011’de Bursa Vakiflar Bölge Müdürlügünce yapilan restorasyon çalismalari sirasinda tesadüfen bulundu. Mescit, restorasyonun ardindan 29 Temmuz 2011’de kilinan cuma namaziyla halkin ziyaretine açildi.
Kaynak: İHA