Belçika'da Kadina Yönelik Siddet Protesto Edildi

Belçika’nin Baskenti Brüksel’de kadina yönelik siddet protesto edildi.



Belçika’nin Baskenti Brüksel’de Mirabal Belçika adini veren platformun çagrisiyla toplanan yüzlerce kisi kadina yönelik siddeti protesto etti. “Kadina karsi her türlü siddete hayir” sloganiyla Mont-des-arts Meydani’nda bir araya gelen göstericiler, ellerinde tasidiklari pankartlar ve sloganlarla hükümeti kadina karsi siddet konusunda göreve çagirdi. Bu yil 20 kadinin cinayete kurban gittigi Belçika’da, her 7 kadindan birinin siddet magduru oldugu ve her gün en az 7 tecavüz vakasinin kayitlara geçtigi ifade edildi. Protestolara destek veren sendika ve dernekler, hükümete Kadinlara Yönelik Siddet ve Aile Içi Siddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Iliskin Avrupa Konseyi Sözlesmesi’ni uygulamaya çagirdi.

Protestocular, Belçika hükümetinden sokaktaki tacizler basta olmak üzere her türlü siddet olayina karsi oturumu olmasa bile Belçika’da yargi yoluna basvurma hakki taninmasi, siddet ve magduriyetlerde her türlü hafifletme ve siradanlastirmaya da engel olunmasi talep etti. Siddete ugrayan kadinlar ve çocuklar için acilen yeterli düzeyde koruma evleri açilmasini isteyen protestocular, hükümetten siddet magdurlarina fiziki ve psikolojik desteginin yani sira adli ve resmi islerinde tam anlamiyla destek olunmasini istedi.

Kadina karsi siddet konusunda ayrica formasyon ve egitimlerin arttirilmasi gerektigini ve bu nedenle gerek kadinlarin gerekse magdurlarla muhatap olan polisler, saglik personelleri ve ilgili adli ve idari mekanizmalarda görev yapanlarin yani sira vakif ve derneklerin egitilmesi gerektigini aktaran göstericiler, tüm bu çagrilarin muhatabinin karar alici mekanizmalar ve en basta Belçika hükümeti oldugunu belirtti.

Çevreci sendikalar ve sosyalist sendikanin da destek verdigi protestolar yaklasik 3 saatin ardindan olaysiz sekilde sona erdi.
Kaynak: İHA