Norveç'te Her Yil 2 Binin Üzerinde Kadin Cinsel Saldiri Ya Da Siddete Ugruyor

Merkezi Fransa’nin Strazburg sehrinde bulunan Avrupa Konseyi, "Kadina Yönelik Siddet ve Aile Içi Siddete Karsi Eylem Uzman Grubu"nun (GREVIO) hazirladigi Norveç’te kadina siddete iliskin raporu yayinladi. Rapora göre ülkede her yil ortalama 2 binin üzerinde kadinin cinsel saldiri ya da siddet nedeniyle mahkemelere basvurdugu belirtildi.

Avrupa Konseyi’ne bagli uzman grubu GREVIO’nun raporunda, "Ülkenin sözlesme standartlarina uyumu iyilestirmek için attigi adimlari kabul ediyoruz ancak hala ilerlemeye ihtiyaç duyulan alanlari da tespit ettik" denildi. Raporun Istanbul Sözlesmesi hükümlerinin Norveç’te uygulanmasina iliskin genis bir analiz içerdigi ifade edildi. Genellikle gelismis insan haklari ve cinsiyet politikalari açisindan olumlu imaji bulunan Norveç hakkinda ilk kez bu tarz bir raporun yayinlanmasi dikkat çekti. Rapora göre Norveç’te bazi kesimlere mensup kadinlar haklarindan yeterince yararlanamiyor.

Avrupa Konseyi tarafindan hazirlatilan rapora iliskin yapilan resmi açiklamada, Norveç’in takdir edildigi ancak eksikliklerin de tespit edildigi belirtilerek, "GREVIO, temel degerlendirme raporunda yürürlükteki bir dizi olumlu yasal ve politik önlemin altini çiziyor ve Norveç’in kadin erkek esitligini tesvik etme konusundaki uzun geçmisini övüyor. GREVIO, kadina yönelik siddeti ele alirken ulusal eylem planlari araciligiyla alinan önlemleri ve ülke genelinde kadina yönelik siddet magdurlarina yönelik yerlesik genel ve uzman hizmetler agini memnuniyetle karsiladi. Hukuki gelismelerle ilgili olarak Norveç, gelecekte Istanbul Sözlesmesi’ne daha kati bir uyum saglanmasini ummaktadir" ifadeleri kullanildi.

Engelli ve bagimli kadinlara destek yetersiz

Açiklamada bilinenin aksine Norveçli kadinlarin haklarini yeterince bilmediklerinin alti çizilerek, "Bu basarilara ragmen GREVIO, yasama ve politika belgelerinde kadinlarin toplumsal cinsiyete dayali siddetle ilgili özel deneyimlerinin yeterince taninmadigini gözlemlemistir. Rapor ayrica kesisen ayrimciliga maruz kalan belirli kadin gruplarinin özellikle de Sami gibi yerli bir nüfusa mensup olanlar, bagimlilik sorunlari olan kadinlar ve engelli kadinlar arasindaki artan savunmasizligin ele alinmasi gerektiginin altini çiziyor" denildi.

Kirsal kesimlerdeki kadinlar hizmetlere erisemiyor

Raporda kirsal kesimde yasayan kadinlarin basta kamusal hizmetler olmak üzere birçok haktan yararlanamadigi ifade edildi. Ayrica özellikle yerli topluluklara ait dillerde ve yabanci kökenli kadinlar için dil yetersizligi nedeniyle hizmetlerden yararlanamadiklari belirtildi. Bu durumun en kisa sürede düzeltilmesini isteyen Avrupa Konseyi, Norveç’in kadinlara yönelik hizmetlerini daha fazla dil seçenegi ile sunmaya baslamasi gerektigini bildirdi. Açiklamada sunulan hizmetlere iliskin olarak, "GREVIO, ayrica Norveç makamlarini magdurlarla ilgilenen tüm profesyonellere danismanlik ve destek sunarken kadina yönelik siddetin toplumsal cinsiyete dayali anlayisi konusunda egitim almalarini saglamaya güçlü bir sekilde tesvik etmistir" denildi.

Siddet magdurlarina merkezler destek veriyor

GREVIO tarafindan hazirlanan raporun yerel yönetimler ve STK’larla birlikte hazirlandigi belirtildi. Ülkede vakalarin verilere yansimasi için yetkili merkezlerin müdahale ettigi ve rehabilitasyon uyguladigi durumlarin verilere yansidigina dikkat çekildi. Buna göre cinsel saldiri destek merkezleri yaninda cinsel siddet ve istismar magdurlarina hizmet veren SMISO adli destek kurumlari faaliyet gösteriyor.

Veriler tedavi ve rehabilitasyonlar üzerinden sayiliyor

Rapora göre son verilere göre 2 bin 870 kisinin siddet magdurlarina destek hizmetlerinden yararlandigi ve bunlarin yüzde 84’ünün kadinlardan olustugu bildirildi.

Ülkede engelli kadin ve çocuklara yönelik 2 bin 108 vakanin kaydedildigi ve 2 bin 478 siddet vakasinin rehabilitasyon merkezlerince isleme alindigi bildirildi.

Ülkede her yil ortalama 2 binin üzerinde kadinin cinsel saldiri ya da siddet nedeniyle mahkemelere basvurdugu ve tazminat davasi açtigi belirtildi. Avrupa Konseyi’nin raporunda söz konusu yargi süreçlerinin uzun sürdügü ve son verilere göre tazminat hükmedilen davalarin toplam davalarin yalnizca beste birine tekabül ettigi, bu durumun da yine gelistirilmesi gereken alanlar arasinda yer aldigi aktarildi.
Kaynak: İHA