Ari Yetistiricilerinin Yüzü Seker Destegiyle Güldü

Denizli Büyüksehir Belediyesi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü arasinda imzalanan protokol çerçevesinde, il genelinde bulunan ari yetistiricilerine ücretsiz toz seker dagitimi yapildi.

Ari Yetistiricilerinin Yüzü Seker Destegiyle Güldü


Tarim ve Orman Bakanligi’nin Ari Kayit Sistemine kayitli ve aktif aricilik yapan yetistiricilere sonbahar döneminde arilarin beslenmesinde kullanmalari amaciyla indirimli seker destegi verilmeye devam ediyor. Denizli’de piyasa sartlarina göre daha ucuza temin edilen ve nakliyesi Büyüksehir Belediyesince karsilanan 211 bin 950 kilogram sekerin dagitimi Il ve Ilçe Müdürlügü personelince yapiliyor. Her canli türünde oldugu gibi bal arilari da yasamlarini sürdürebilmek için besin maddelerine ihtiyaç duyuyor. Bal arilarinin dogal besin maddeleri; nektar, bal ve polen olarak yer alirken, nektar arilar tarafindan toplandiktan sonra vücut içinde ve kovandaki petek gözlerinde fiziksel-kimyasal degisikliklere ugratilarak bala dönüstürülüp petek gözlerinde depo ediliyor. Nektar ve bal, arilar tarafindan enerji ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla kullaniliyor.

Petek gözlerinde ne kadar polen olursa olsun kovanda bal yoksa, disaridan nektar gelmiyorsa veya kolonilere ek besleme yapilmiyorsa arilar açliktan ölüyor. Bu nedenle arilara kis için yeterli bal depolayamadiklari zamanlarda, ana nektar akim öncesi ana ariyi yumurtlamaya tesvik ederek ari kadrosunu artirmak amaciyla ve açlik tehlikesi oldugu zaman, ilkbaharin geç geldigi veya nektar akimi sirasinda kötü hava kosullarinin nektar toplamayi engelledigi durumlarda su ve seker karisimi ile ek besleme yapiliyor.

“Yillik ortalama 620 ton civarinda bal üretimi gerçeklesmekte”

Konuya iliskin konusan Denizli Il Tarim ve Orman Müdürü Sakir Çinar, “Denizli aricilik alaninda ülkemizde önemli bir yere sahiptir. Ilimizde Ari kayit Sistemine kayitli 112 bin kovan bulunmakta olup, yillik ortalama 620 ton civarinda bal üretimi gerçeklesmektedir. Ilkbahar döneminde çevre illerdeki gezginci aricilar ile beraber 350 bin civarinda kovan ilimizin florasindan faydalanmaktadir. Ilimizdeki flora 450 bin kovan arinin faydalanabilecegi nitelikte olup, Il Müdürlügü olarak hedefimiz devletimizin verdigi desteklerle Ilimizdeki kovan varligini 200 bin seviyelerine çikarmaktir” dedi.

Kaynak: İHA