Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'Ermenistan, KGAÖ'de Kalacak'

Ermenistan’in baskenti Erivan’da düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütü (KGAÖ) Liderler Zirvesi’nde, Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan’in toplanti sonrasi ortak bildiriye imza atmamasi ile ilgili açiklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Ermenistan, KGAÖ’de kalacak" dedi.



Ermenistan’in baskenti Erivan’da düzenlenen Kolektif Güvenlik Anlasmasi Örgütü (KGAÖ) Liderler Zirvesi’ne, yayinlanan ortak bildiriye imza atmayan Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan damga vurdu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yasanan krize iliskin yaptigi açiklamada, Ermenistan’in KGAÖ’de kalip kalmayacagina iliskin sorulari yanitladi. Zirvenin zorluklarla geçtigini ifade eden Peskov, "Ermenistan, KGAÖ’de kalacak. Zirve, tüm zorluklara, liderlerin konusmalarina ve her konuda anlasmaya varilmamasina ragmen bir kez daha bu formata ihtiyaç oldugunu gösterdi. Bu etkinlik, KGAÖ’ye ihtiyaç oldugunu ve örgütün kabiliyetini sergiledi” dedi.



Azerbaycan ile Ermenistan arasinda baris anlasmasi saglanmasi için bazi nüanslarin müzakere edilmesi gerektigini de sözlerine ilave eden Peskov, "Bu baslica görev. Bu görevin yerine getirilmesi için birbirimizle yarisa girmeden maksimum çaba harcamaliyiz. Iki ülkenin baris anlasmasini imzalamasina yardimci olmaliyiz. Bu nüanslarin hala müzakere edilmesi gerekecek" ifadelerini kullandi.

KGAÖ ortak bildirisine imza atmamisti

Ermenistan’in baskenti Erivan’da gerçeklesen KGAÖ Liderler Zirvesi’nin en dikkat çeken konusu Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan’in toplanti sonrasi liderler tarafindan imzalanan ortak bildiriye katilmamasi olmustu. Ortak karar için 17 maddelik taslak sunulurken, Pasinyan 15 maddede anlasma saglandigini 2 maddeyi ise reddeddigini söylemisti. Azerbaycan’in, "saldirgan devlet" olarak tanimlanmamasina tepki gösteren Pasinyan’in ortak bildiriye imza atmamasi nedeniyle KGAÖ Liderler Zirvesi’nde ortak bildiri yayinlanmamisti.

Kremlin tarafindan yayinlanan görüntüde, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin dahil diger ülke liderlerinin belgeyi imzaladigi, Pasinyan’in ise imzalamadigi görülmüstü.
Kaynak: İHA