Uzmanindan Asiri Terleme Tavsiyesi Açiklamasi Ertelemeyin

Çogu kisinin günlük hayatini etkilese bile çok fazla önemsemedigi ve doktora bile basvurma gereksinimi duyulmayan asiri terleme veya el-ayak terlemesi sorunu ile ilgili Doç. Dr. Orhan Yücel, “Kisiyi depresyona dahi itebilen bu rahatsizligi daha fazla ertelememek gerekiyor çünkü cerrahi müdahale sonucunda rahatsizliginizdan kalici olarak kurtulabilirsiniz” dedi.

Uzmanindan Asiri Terleme Tavsiyesi Açiklamasi Ertelemeyin
Sagligimiz için önemli olan terlemenin yani sira özellikle günlük hayati etkileyen asiri terleme ve el-ayak terlemesi ile ilgili BHT CLINIC Istanbul Tema Hastanesi Gögüs Cerrahisi Doç. Dr. Orhan Yücel bilgilendirmelerde bulundu. Tedavilerin kalici ve etkili oldugundan dolayi rahatsizlik yasayan kisilerin yasadigi sorunu ertelemeden doktora basvurmasi gerektigini söyleyen Doç. Dr. Orhan Yücel uygulanan tedaviler hakkinda da merak edilenleri yanitladi.

“Depresyona ve yalnizliga itebiliyor”

Öncelikli olarak terlemenin insan sagligi için çok önemli olduguna deginen Doç. Dr. Orhan Yücel, ayni sekilde normal olmayan terlemenin de rahatsiz edici oldugunu söyleyerek, “Isi dengesini en mükemmel sekilde terleme yolu ile saglamaktayiz. Fakat terlemenin olmamasi gibi asiri terlemenin de olmasi çok ciddi sikintilara yol açabilmektedir. Kisiyi depresyona, yalnizliga kadar itebilir. El ve ayak terlemesi de ayni sekilde çok ciddi sorunlara sebep olabilir. Çünkü insanlar artik daha dar bir alanda birlikteler ve elindeki ter yükünü atabilecegi son derece sinirli bir alani mevcut. Daha önce insanlar doga ile iççice oldugundan dolayi bu ter durumunu belki fazla hissetmiyorlardi. Fakat artik çok daha gözle görünür ve konusulan bir sorun oldu” dedi.



“Gece terlemesi önemli bir kriter”

Terleme sebeplerinin teshisi hakkinda da detaylandirmalarda bulunan Doç. Dr. Yücel, gece terlemenin önemli bir kriter oldugunu söyledi.

Yücel açiklamalarina söyle devam etti:

“Bizim için iki kritik durum söz konusudur, bu terleme sadece el, koltukalti ve yüz bölgesi ile sinirli ise ve geceleri olmuyorsa bu tip hastalarda cerrahi tedavi ile hem etkili hem de kalici bir tedavi saglamis oluyoruz. Eger gece terlemesi varsa bu baska bir rahatsizliktan kaynaklandigini gösterir. Genelde sebebi bilinmiyor. Sebebi bilinmiyorsa bizim çok ciddi faydamiz olabiliyor. Ancak hormonsal veya baska bir hastaliga bagli oldugu zaman sadece el, koltukalti ve yüz ile sinirli olmuyor vücudun geneli ile ilgili oluyor, böyle bir durumda da cerrahi tedavi yapmiyoruz. Terlemeye neden olan alt rahatsizlik giderildikten sonra zaten terleme sorunu ortadan kalkiyor. Ilaç tedavisi de mümkün ancak tedavi sadece terleme ile ilgili etki etmiyor bunun yaninda diger sistemlere de etki ediyor. Buna bagli olarak da kisilerde rahatsiz olma durumu söz konusu. Bu yüzden genelde terleme ile ilgili tedavide sebebi de belli degilse eger ilaç tedavisinden daha çok en iyi sekilde fayda saglayan cerrahi yöntem tercih edilmelidir.”

Tereddüt etmeden tedaviye basvurulmali

Terleme sorunu için yapilan cerrahi müdahale ile ilgili merak edilenleri aktaran Yücel ayni zamanda tam tesekküllü ve güvenilir hastanelerde tedavinin yapilmasi gerektigini de hatirlatarak, “Gögüs cerrahisi tabi ki de hiçbir zaman kolay degil ancak uzman bir hekim ve ekiple girildigi zaman son derece basit. Tolera edilmeyecek komplikasyonlar çok nadiren oluyor. Sinire yapilan hasarla ilgili olarak sikintilar ortaya çikabiliyor. Sinire fazla hasar verildiginde belki bunlar hayati tehlikeye yol açmiyor ama kisinin elindeki terleme geçse bile vücudun diger taraflarinda çok ciddi asiri terlemeler söz konusu oluyor. Örnegin ‘elimde terleme var mi yok mu, ameliyat olayim mi olmayayim mi’ sorusu karsisinda kisinin tereddüt etmemesi lazim, çünkü hayatini çekilmez hale getirebiliyor. Fakat cerrahi ile artik çok kolay kurtulabiliniyor” seklinde konustu.

Ameliyattan sonra tekrar nüksetme durumunun olup olmadigi ile ilgili de Yücel, “Cerrahinin yetersizligi söz konusuna bagli olarak maalesef tekrar etme durumu yasanabilir. Anatomik sebeplerden sinire müdahale edemiyoruz. Zaten ameliyattan hemen sonra terleme devam edecegi için ameliyatin basarili olup olmadigini anlarsiniz. Terlemenin oldugu bölgenin sadece el, yüz ve koltuk alti olup olmadigina bakilmali, eger diger bölgelerde varsa ameliyatimiz olumsuz sonuçlanir” dedi.

Genetik faktör var mi?

Son olarak da sorunun genetik bir alt yapisi olup olmadigi hakkinda da konusan Doç. Dr. Orhan Yücel, “’Aileler soruyor bende varsa çocugumda da ayni terleme sorunu var midir’ diye ve evet maalesef yüzde 50 oraninda ailenin diger fertlerinde de bunu görüyoruz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA