(ÖZEL) Selçuklu Ve Osmanli Döneminden Kalma Mezarlara Köylüler Sahip Çikti

Afyonkarahisar’in Derbent köyünde Selçuklu ve Osmanli döneminden kaldigi tahmin edilen mezarlar köylü vatandaslar tarafindan koruma altina alindi.

(ÖZEL) Selçuklu Ve Osmanli Döneminden Kalma Mezarlara Köylüler Sahip Çikti
Afyonkarahisar’in Bayat ilçesine 5 kilometre uzakliktaki Derbent köyünde gurbetçi bir vatandasin asirlardir tarlasinda bulunan ve zaman zaman defineciler tarafindan tahrip edilen Selçuklu ve Osmanli dönemine ait oldugu degerlendirilen mezarlar köylü vatandaslarca koruma altina alindi. Gurbetçi bir vatandas tarafindan etrafina duvar çekilen ve yani basina büyük bir çesme yaptirilan Selçuklu ve Osmanli’nin ilk döneminden günümüze kadar gelen mezarlarda Arapça yazilar ve figürler bulunuyor. Uzun yillardir kimse tarafindan fark edilmeyen ancak gurbetçi bir vatandasin tarlasinin içinde bulunan mezar taslari zamanla tahrip olurken, halen daha mezarlarin baslarinda dikili taslarla mezar görümünü andirmaya devam ediyor.

Ecdat mezarlarinin bu denli tahrip olmasina gönlü razi gelmeyen gurbetçi Saban Evlice 4 kilo metre uzakliktan borularla getirttirdigi suyla hem bir çesme yaptirdi hem de mezarligin kenarina duvar ördürmeye basladi.

Uzmanlardan edinilen bilgiye göre bu bölgelerde Anadolu Selçuklu devletine bagli obalar ile Osmanli Devleti döneminden köylülerin yasadiginin tahmin edilmesi üzerine bu mezarlarin Selçuklu’nun son dönemi ile Osmanli’nin ilk dönemine ait oldugu tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA