Erkek Ustalara Tas Çikariyor, Otomobillerin Motorunu Tamir Ediyor

Çanakkale’nin Biga ilçesinde yasayan 2 çocuk 1 torun sahibi Ümmügül Aydogdu (43), 9 yil önce ’sen yapamazsin’ diyenlere inat, aldigi kalfalik, ustalik ve usta ögretici belgesiyle, sanayide otomobillerin motor ustasi olarak çalisiyor.

Erkek Ustalara Tas Çikariyor, Otomobillerin Motorunu Tamir Ediyor
Biga ilçesinde yasayan Ümmügül Aydogdu, yillarca çesitli isyerlerinde asçi olarak çalisti. 9 yil önce esi Ibrahim Aydogdu (44), Biga 1 nolu Sanayi’de Efe Otomotiv’i açmaya karar verdi. Ümmügül Aydogdu, asçilik meslegini birakarak, sanayide isyeri açan esi Ibrahim Aydogdu’ya temizlik, yemek yapmak için yardim etmeye basladi.

Ümmügül Aydogdu, zamanla motor ve alt takim tamirinin yani sira araçlarin periyodik bakimini yapan esine yardim etmeye basladi.

Motor ustaligi meraki git gide artan ve araçlarin motorlari, bakimlari, parçalari üzerine arastirma yaparak bilgi sahibi olmaya basladi.

Ilk olarak kalfalik belgesini, ardindan ustalik ve usta ögretici belge alarak, esinin isyerinde motor utasi olarak çalismaya basladi.

9 yildir esi, kizi, oglu ve damadi ile birlikte çalisan Ümmügül Aydogdu, aracini yaptirmaya gelen araç sahiplerinin, ’sen yapamazsin’ diyenlere inat 9 yildir motor ustasi olarak isinde basarili bir sekilde çalisiyor. Araçlarinin bakimini, alt takim, motor tamiri yaptirmak için Efe Otomotiv’e gelen erkek ve kadin araç sürücüleri karsilarinda kadin motor ustasi Ümmügül Aydogdu’yu görünce saskinlarini gizleyemiyor.

Biga Sanayisinde tek kadin motor ustasi olarak çalisan Ümmügül Aydogdu, “Daha önceki meslegim asçilikti. Esim sanayide dükkan açti. Ben ona yardim etmek için asçilik meslegimi biraktim. Dükkani silip, süpürürken, takimlar silerken bu ise heveslenmeye basladim. Sonra ben bu isi yapacagim diye karar verdim. Araçlara yedek parça isterken bu isi ögrenmeye basladim. Sanayide beni görüp de sen bu isi yapamazsin diyenlere inat bu isi ögrendim. Ustasi oldum ve 9 yildir da motor ustaligi yapiyorum. Usta olmadan önce, kalfalik belgemi, sonra ustalik belgemi sonrasinda ise usta ögretici belgemi aldim. Su an isimi çok seviyorum ve severek yapiyorum. Insanlar gelip bir bayan ustayla karsilastiginda sok oluyorlar, sasiriyorlar. Ama sonrasinda araçlari için yapilan isten memnun kalinca fikirleri degisiyor. 9 yildir bir aracin ön takimini, yag degisimini, bakimlarini, motorla ilgili ne varsa yapiyorum. Dükkanimiza gelen müsteriler araçlarina ben bakarken, sasiriyorlar ama sonrasinda araçlarini teslim ettigimde yapilan isten memnun kaliyorlar. Dükkanda esim, ben, kizim ve oglum aile sirketi olarak çalisiyoruz” dedi.

Biga’da aracini yaptirmak için gitmedigi usta ve servis kalmadigini belirten Kamil Dagli, aracindaki sorunu Ümmügül Aydogdu ustanin çözdügünü kaydederek, sunlari söyledi:

“Aracimizi sanayide birçok ustaya gittik. Ama bir sonu alamadik. Ümmügül ustayi duyduk. Arabamizi getirdik. Ümmügül usta bilgisayar tespiti ile aracin arizasini buldu. Arizanin giderilmesi için söyledigi parçayi aldik. Ariza çikaran parçayi degistirdi. Aracimiz sifir araç gibi performansi gibiydi, memnun kaldik. Artik aracimizi Ümmügül ustaya getiriyoruz. Aracimizi ilk getirdigimizde Ümmügül ustaya sasirmistik. Tedirginligimiz olsa da aracimizi götürecek usta kalmamisti. Ustamiza güvenecegiz dedik, ustamizda aracimizi yapti. Ümmügül ustaya güvendigimize de degdi.”
Kaynak: İHA