(Düzeltme) Bir Dönümünden 190 Bin TL Gelir Saglanan Mango Üreticinin Yeni Gözdesi

Antalya’nin Alanya ilçesinde çiftçilerin yeni gelir kaynagi mango oldu. Son yillarda üretim alani artan mangonun bir dönümünden 190 bin TL kazanilabiliyor.

Türkiye’nin tropikal meyve üretim üssü haline gelen Alanya’da muz ve avokadonun yani sira mango üretiminde de ön plana çikmaya basladi.

Ilçede 38 çesit tropikal meyve üretimi yapilirken, çiftçiler son yillarda mango üretimine yogunlasmis durumda. Yüksek gelir getirisi olan mangonun üretim alani her yil artiyor. Alanya’nin tropikal meyve üretimi anlaminda iklim sartlari ve toprak yapisi olarak uygun oldugunu belirten Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, son yillarda mango üretiminin de ön plana çiktigini söyledi.

Ilk olarak 2014 yilinda mango üretimi için çalismalara basladiklarini söyleyen Rüzgar, ilçede 74 dekar alanda üretim yapildigini, yillik 65 bin ton ürün çiktigini vurguladi. Üretimin yildan yila arttigini belirten Mehmet Rüzgar, “2012 yilinda avokado üretimimiz 250 dekarken su anda 15 bin 500 dekar alana çikmis durumda. Üreticilerimiz yogun talepte bulunuyor” dedi.

1 dönüm 190 bin TL para kazandirabiliyor

Mangonun pazarlanmasinda sorun olmadigini vurgulayan Rüzgar, genel olarak iç piyasada tüketildigini az miktarda Rusya ve Iran’a ihracat gerçeklestigini söyledi.

Mangonun piyasada degerli oldugunu belirten Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Rüzgar, “Ürünün piyasada deger kazanmasi da önemli. Mango tane olarak da satilmakta ve ciddi bir gelir kaynagi. Agaçlar 3-4 yil sonra tam verim vermeye basliyor. Hatta fidani diktiginiz yil bile ürün alabiliyorsunuz. Bir dönümden 190 bin TL para kazanabiliyorsunuz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA