Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev Açiklamasi 'Ülkemizin Aydin Gelecegi Için Oy Veriyoruz'

Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, kendisinin de adaylar arasinda bulundugu erken cumhurbaskanligi seçimi için oyunu kullandiktan sonra yaptigi açiklamada, "Ülkemizin aydin gelecegi için oy veriyoruz" dedi.

Kazakistan Cumhurbaskani Tokayev Açiklamasi 'Ülkemizin Aydin Gelecegi Için Oy Veriyoruz'
Kazakistan’da erken cumhurbaskanligi seçimi için oy verme islemi sürüyor. Kazakistan Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, baskent Astana’daki Ögrenciler Sarayi’nda kurulan sandikta oyunu kullandi. Oy verme isleminden sonra gazetecilerin sorularini yanitlayan Tokayev, seçim gününü tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Cumhurbaskani Tokayev, kapsamli hedefler belirlediklerine isaret ederek, "Biz ülkemizin aydin gelecegi için oy veriyoruz. Bu yil zordu, ancak halkimiz birlesti ve tüm zorluklarin üstesinden geldi" dedi.

Cumhurbaskani Tokayev ayrica, siyasi reformlarin yapildigini ve gelecekte de bu çalismalarin devam edecegini sözlerine ekledi.

Seçime katilim orani yüzde 62.34

Merkez Seçim Komisyonu’nun paylastigi verilere göre, yerel saatle 16.05 itibariyla seçimlere katilim orani yüzde 62.34 oldu. Oy verme isleminin 20.00’da sona ermesinin ardindan ilk sonuçlarin açiklanmasi bekleniyor.

Seçimlerde 6 aday yarisiyor

Siyasi partiler ve derneklerin cumhurbaskani adayi gösterme hakkina sahip oldugu ülkede, söz konusu parti ve dernekler kendi üyeleri olmayanlari da aday gösterebiliyor. Seçimlerde 69 yasindaki mevcut Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanlari Birligi’nden Karakat Abden (48), Ulusal Sosyal Demokrat Partisi adayi Nurlan Auyesbayev (65), Halk Demokrasi Partisi (Auil) adayi Jiguli Dayrabayev (68), Amanat Sendikalar Birligi adayi Meyram Kajiken (61) ve “Kazak Anneleri Gelenek Yolunda” adli dernegin adayi Saltanat Tursinbekova (56) olmak üzere toplam 6 aday yarisiyor. Iktidar partisi Amanat dahil bir dizi partinin bir araya gelerek kurdugu “Halk Koalisyonu” adina aday gösterilen Cumhurbaskani Tokayev, ocak ayinda yasanan olaylarinin ardindan “Yeni Kazakistan’i insa edecegiz” sloganiyla baslattigi siyasi reformlariyla favori isim olarak öne çikiyor. Adaylar arasinda is adami, hukukçu ve kamu çalisanlari da bulunuyor.

Cumhurbaskani Tokayev, 1 Eylül’deki halka seslenis konusmasinda erken cumhurbaskanligi seçimlerinin yapilmasini önermis, 21 Eylül’de seçimin 20 Kasim’da yapilacagina iliskin kararnameyi imzalamisti.
Kaynak: İHA