Cizre Kirmizi Medrese'deki Çati Kaldirildi, Ihtisami Ortaya Çikti

Sirnak’in Cizre ilçesinde bulunan Kirmizi Medrese’deki restorasyon çalismalari nedeniyle üstüne kurulan devasa çati kalkti, 14. yüzyildan kalma tarihi medrese istihami ile ortaya çikti.

Cizre Kirmizi Medrese'deki Çati Kaldirildi, Ihtisami Ortaya Çikti
Cizre’de Vakiflar Genel Müdürlügü mülkiyetinde bulunan tarihi Kirmizi Medrese’de 2020 yilinda Bitlis Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan baslatilan restorasyon çalismalari bitme asamasina geldi. Pandemi nedeniyle bir müddet çalismalarin durdugu Kirmizi Medrese’de çalismalar tamamlanma asamasina gelirken, vatandaslar da tarihi yapiyi ziyaret edip, içinde ibadet edecegi günü beklemeye basladi.

Tarihi Medresenin açilmasini dört gözle beklediklerini ifade eden vatandaslardan Kadir Siyas, “Burasi insanlarin gelip ibadet ettigi çok önemli yerlerden bir tanesi. Abdaliye Medresesi, Nuh Peygamber Camisi ile birlikte ayni turizm üçgeninde yer alan bu tarihi yapinin tamamlanmasi ilçe turizmine ve ekonomisine büyük bir katki yapacak. Çünkü çevre il ve ilçelerden gelen yerli turistler Abdaliye Medresesi, Nuh Peygamber Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Kirmizi Medrese’de ibadetini yapiyor” dedi.

Kirmizi Medrese 1508 yilinda Cizre Beyi Mir Seref tarafindan insa ettirildi. Kirmizi tuglalardan yapildigindan dolayi Kürtçe ’kirmizi medrese’ anlamina gelen Medrese Sor, Arapçada Medresetül Hamra ismi ile aniliyor. Tarihte bölgenin egitim fakültesi görevini yürüten medresede Arapça gramerinden ziyade tefsir, fikih, kelam, cografya, tarih gibi dersler de veriliyordu. Medresenin güney cephesinin ortasinda, ters kubbeli yapida Seyh Ahmed El Cezeri’nin türbesi bulunuyor.
Kaynak: İHA