Balikçilar, Korkulu Rüyasi Haline Gelen Balon Baligini Yakalamak Için Yaristi

Antalya’da oltalari koparip igneleri dahi yiyen ve Tetradotoksin (TTX) adi verilen bir denizel toksin barindirip panzehiri olmadigi için ölümcül olan balon baliklarini yakalamak için yarisma düzenlendi. Kiyidan tuttugu 44 santim uzunlugunda 1 kilo 540 gram agirliginda balon baligi ile yarismada birinci olan genç ise jüri üyelerini sasirtti.

Balikçilar, Korkulu Rüyasi Haline Gelen Balon Baligini Yakalamak Için Yaristi
Antalya Büyüksehir Belediyesi, son yillarda Akdeniz’deki varligi artan denizlerdeki istilaci türlerden balon baligina yönelik farkindalik olusturmak için Konyaalti Sahili’nde ‘Balon Baligi Yakalama Yarismasi’ düzenledi.

Saat 09.00 ile 12.00 saatleri arasinda yapilan yarismaya çok sayida amatör balikçi katildi.

Yarismacilar hem tekne üzerinden, hem de kiyida oltayla balon baligi avlamaya çalisti. Yarismanin sonunda ise tutulan baliklar, toplam agirlik esas alinarak tartildi. Jüri esliginde tamamlanan ölçüm islemleri sonucunda birinciligi 44 santim 1 kilo 540 gram ile Emrecan Kara kazanirken, ikinci 30 santim 480 gram ile Taha Enes Gökçe, üçüncü ise 80 gram ile Erdinç Duman oldu. Yarismada dereceye girenlere madalya, 2 kisilik yemek ve teleferik hediyesi verildi.



"Kiyidan bu kadar büyük bir balon baligi çikmasina biz de sasirdik"

Yarismanin amacini anlatan Antalya Büyüksehir Belediyesi Deniz ve Kiyi Yönetimi Sube Müdürlügü Su Ürünleri Mühendisi Nazif Ay, “Bu yil ikincisini düzenledik. Yarismamiz sonuçlandi. Gayet güzel bir katilim oldu. Kiyidan bu kadar büyük bir balon baligi çikmasina bir de sasirdik. Bu istilaci türler ile belediyemiz çalismalarina devam ediyor. Gelecek yil yine düzenleyecegiz” sözlerine yer verdi.

"Yarismaya katilmak planim da yoktu"

Yarismanin birincisi 24 yasindaki Emrecan Kara ise, “Baligi sabah saat 10.00’da tuttum. Yarismaya katilmak planim da yoktu ama sürpriz oldu. Bu organizasyonu düzenleyen Büyüksehir Belediye Baskanimiz Muhittin Böcek’e tesekkür ederim. Bu tür etkinliklerin devam etmesini isteriz. Daha önce de balon baligi yakaladim. 6 yildir balik tutuyorum. Her baliga çiktigimizda balon baligi denk gelir. Kiyiya genelde çekemeyiz, takimimiza zarar verir. Tuttuklarimizi diger baliklara zarar vermemesi için gömüyoruz” dedi.

Kaynak: İHA