Belçika'da Bütçe Depremi Açiklamasi Bakan Eva De Bleeker Istifa Etti

Belçika’da geçtigimiz ay Basbakan Alexander De Croo tarafindan açiklanan bütçe rakamlari ile bu hafta açiklanan resmi veriler arasinda 1.7 milyar euroluk fark meydana gelmesinin ardindan Bütçeden Sorumlu Devlet Bakani Eva De Bleeker, gelen baskilar sonucu istifa etti.

Belçika'da Bütçe Depremi Açiklamasi Bakan Eva De Bleeker Istifa Etti


Belçika bu hafta açiklanan ve geçtigimiz ay Basbakan Alexander De Croo tarafindan açiklanan rakamlardan farkli çikan bütçeyi konusuyor. 1.7 milyar euroluk bir farkla açiklanan yeni rakamlar sonrasinda Belçika Federal Parlamentosunda hararetli tartismalar yasandi. Söz konusu farki hükümetin beceriksizligi olarak yorumlayan muhalefete karsi Basbakan De Croo sebebin "teknik bir hata" sonucu olustugunu savundu. Hata sonrasi üzerinde artan baskilara dayanamayan Bütçeden Sorumlu Devlet Bakani De Bleeker ise görevinden istifa etti.

Yeni Bütçe Bakani Alexia Bertrand oldu

Siyasi krizleri ve hükümetsiz en uzun süre kalan ülke rekorunu elinde bulunduran Belçika’da yasanan bütçe depremi sonrasinda gelen istifanin ardindan hizli bir atama gerçeklesti. Bu istifa ile bosalan bütçeden sorumlu devlet bakanligi görevine Frankofon Liberal Parti Reform Hareketi (MR) partisinin Brüksel Parlamentosu grup baskani Alexia Bertrand’in getirildigi bildirildi.

Ögleden sonra göreve getirilen genç bakan Alexia Bertrand’in saat 16.40’da Belçika Krali Philippe’in makaminda yemin ederek göreve basladigi belirtildi.

AB Komisyonu açisindan da sorun olacak

Belçika’da bakan degisikligine yol açan bütçe hatasi Belçika’nin Avrupa Birligi (AB) Komisyonu ile de arasinda sorun çikaracagi iddia ediliyor. AB Komisyonu ile üye ülkeler arasinda yürütülen siki bütçe takibi açisindan sorun teskil edecek bu farkin AB nezdinde de açikliga kavusturulmasi gerekiyor. Öte yandan mali yilin baslamasi çok az bir süre kala yasanan bu durumun, Belçika gibi kamu borcu yüksek olan bir ülkenin ekonomisine yapacagi etkiler ise bilinmiyor.
Kaynak: İHA