AB'den Iranli 29 Kisi Ve 3 Kurulusa Yaptirim

Avrupa Birligi (AB), Disisleri Bakanlari toplantisinda alinan kararlar dogrultusunda Iran’a uygulanan yaptirimlari genisleterek, Iranli 29 kisi ve 3 kurulusu daha yaptirim listesine ekledi. Listede Iran Içisleri Bakani Ahmed Vahidi de yer aldi.

AB Disisleri Bakanlari, Iran’a uygulanan yaptirimlari genisletti. Iran’daki protestolarda meydana gelen insan haklari ihlalleri nedeniyle AB, yaptirim listesine 29 kisi ve 3 kurulusu daha ekledi. Yaptirim listesine eklenen kisi ve kurumlarin Mahsa Amini’nin ölümünde rolleri oldugu ve Iran’daki protestolari siddet kullanarak bastirdiklari belirtildi. Yaptirim listesine Iran Içisleri Bakani Ahmed Vahidi, Iran Siber Polis Sefi Vahid Mohammad Naser Majid, Kara Kuvvetleri Komutani Kiyumars Heidari, Iran Kolluk Kuvvetleri (LEF) ve Islam Devrim Muhafizlari Kolordusu’nun (IRGC) bazi komutanlari ve Amini’yi gözaltina alan ekibin 4 üyesi eklendi. Iran devlet televizyonu yayincisi Press TV’yi tutuklularin zorla itiraflarini üretmekten ve yayinlamaktan sorumlu olarak gören AB, Iranli bir bilisim sirketi ve Besic milis güçleriyle baglantili olan bir vakfa da yaptirim uyguladi.

Yaptirimlar çerçevesinde söz konusu kisi ve kurumlara seyahat yasagi uygulanacak, mal varliklari dondurulacak ve AB vatandaslari ve sirketlerinin listede yer alan kisi ve kuruluslara fon saglamasi yasaklanacak. Iran’da baski için ve telekomünikasyonu izlemek için kullanilacak techizatlarin ihracatinin da yasaklandigi ifade edildi.

AB tarafindan yapilan açiklamada, "Avrupa Birligi ve üye devletleri, barisçil protestoculara karsi yaygin ve orantisiz güç kullanimini kiniyor. Bu haksiz ve kabul edilemez. Her yerde oldugu gibi Iran’da da insanlar barisçil protesto hakkina sahiptir ve bu hak her kosulda saglanmalidir. AB, Iran’i barisçil protestoculara yönelik siddetli baskiyi derhal durdurmaya, gözaltina alinanlari serbest birakmaya ve internet erisimi de dahil olmak üzere ücretsiz bilgi akisini saglamaya çagiriyor. Ayrica AB, Iran’i ölü ve tutuklananlarin sayisini netlestirmeye, sorumlulardan hesap sormaya ve tüm tutuklulara gereken süreci saglamaya çagiriyor. Mahsa Amini’nin öldürülmesi de bagimsiz ve seffaf bir sekilde sorusturulmali ve ölümünden sorumlu oldugu kanitlanan herkes sorumlu tutulmalidir" denildi.

Insan haklari ihlalleri gerekçesiyle AB’nin yaptirim uyguladigi Iranli kisi sayisi 126’ya ve kurulus sayisi 11’e ulasti.
Kaynak: İHA