Iran'daki Mahsa Amini Protestolarinda Ilk Idam Cezasi Verildi

Iran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrasi baslayan gösterilerde ilk idam cezasi kamu güvenligini bozmak ve devlete savas açmak suçlamalari ile tutuklanan 6 kisiden 1’ine verildi.



Iran’da Mahsa Amini’nin ölümü sonrasi baslayan gösteriler nedeniyle ilk idam cezasi verildi.

Iran Yargi Erki Kurumu, Amini protestolarina katilan göstericilerden birine baskent Tahran’da idam cezasi verildigini duyurdu. Tahran Devrim Mahkemesi tarafindan Iran Yargi Erki Baskani Gulamhüseyin Muhsin Ejei’nin talimatiyla 6 gösterici hakkinda adil ve hizli karar verildigini belirtilerek, kamu güvenligini bozmak ve devlete savas açmak suçlamalari ile tutuklanan 6 kisiden 1’ine idam cezasi, diger 5 göstericiye ise 5 ila 10 yil arasi hapis cezasi verildigi belirtildi.

Idam cezasi alan göstericinin devlet binasini atese vermek ve kundaklamak suçlamasiyla tutuklandigi aktarilarak, “Kamu güvenligini ve huzurunu bozmak, yeryüzünde fesat çikartmak ve devlete savas açmak ve ulusal güvenlige karsi suç islemek suçlarindan sahsa idam cezasi verildi” ifadeleri kullanildi. Devrim Mahkemesi tarafindan verilen cezalarin temyize götürülebilecegi açiklandi.

Ne olmustu?

Iran’in baskenti Tahran’da 13 Eylül’de gözaltina alindiktan sonra fenalasarak hastaneye kaldirilan 22 yasindaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yasamini yitirmesi ülkede infiale yol açmisti. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkiz kentindeki cenaze töreni sonrasinda baslayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayilmisti.
Kaynak: İHA