Burun Estetigi Sonrasi Bilinmesi Gerekenler

Burun estetiginin günümüzde en çok talep edilen estetik ameliyatlarindan biri oldugunu ifade eden Plastik Cerrahi Uzmani Op. Dr. Menekse Kastamoni, bu operasyondan sonra dikkat edilmesi gereken bir kaç konunu oldugunu söyledi.

Burun Estetigi Sonrasi Bilinmesi Gerekenler
Burun, yüzün tam ortasinda yer alan bir organ olmasi sebebiyle operasyon sonrasi hastada büyük degisimler görülebilecegini belirten Medicana Bursa Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmani Op. Dr. Menekse Kastamoni, rinoplasti dedigimiz burun estetigi görselligin yani sira nefes alma sorunu olan hastalarda saglik bakimindan da büyük fayda sagladigini söyledi.

Kastamoni burun estetigi sonrasi nelere dikkat edilmesi gerektigini su sekilde siraladi;

"Sigara iyilesme sürecini olumsuz etkileyeceginden ameliyat sonrasi sigara içilmemelidir. Ameliyat sonrasi en az 2 hafta alkol alinmamalidir. Yaklasik 7-10 gün süreyle bas 45 derece açiyla kalacak sekilde yatilmalidir. Ameliyat sonrasi burun bakimi ve yikanmasi için verilen sprey ve ilaçlar düzenli, doktorun anlattigi sekilde kullanilmalidir. Ameliyat sonrasi kan sulandirici özellikteki ilaç, yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalidir. Ameliyat sonrasi göz çevresinde sislik (ödem) ve morarmalar olmasi normaldir. Bunlar ilerleyen günlerde azalip kaybolacaktir. Daha hizli düzelme için bas yukarida yatabilir, özellikle ilk 24 saat buruna basi olmayacak sekilde buz uygulanabilir. Burun ameliyati sonrasi bir süre spor yapilmamalidir. 1 hafta sonra basit yürüyüs gibi egzersizler yapilabilir. 1-2 ay kadar agir sporlardan kaçinilmalidir. Ameliyat sonrasi burunu koruyan alçi, bant ya da atellerin islanmamasina özen gösterilmelidir. Ameliyat sonrasi en az 1-2 ay gözlük kullanilmamalidir. Bu süreç doktorunuzun tavsiyesi ile daha uzun ya da daha kisa olabilir. Buruna darbe almaktan kaçinilmali, sauna gibi yüze kan akisini artiracak ortamlardan en az 1-2 ay uzak durulmalidir. Ameliyat sonrasi ilk 1-2 hafta biriken kan, akinti ve kabuklar sebebiyle burun tikanikligi yasanabilir. Iyilesme sürecinde bu tikaniklik azalacak ve zamanla burnunuz açilacaktir. Bu süreçte doktorunuzun gösterdigi sekilde burun içini yikamak fayda saglayacaktir. Ameliyat sonrasi burun cildi en az 3 ay günesten korunmalidir. Ameliyattan 1 ay sonra derine dalmadan, bas suyun disinda kalacak sekilde yüzülebilir."
Kaynak: İHA