Nemrut Jeoparki'nin UNESCO Agina Alinmasi Için Çalismalar Sürüyor

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Doç. Dr. Necmettin Elmastas, Nemrut Jeoparki projesinin hizla ilerledigini belirterek, “Insallah en kisa sürede bazi çalismalari tamamlayip UNESCO’ya basvuruda bulunacagiz” dedi.

Nemrut Jeoparki'nin UNESCO Agina Alinmasi Için Çalismalar Sürüyor
Bitlis’in Tatvan ilçesi sinirlari içinde bulunan Nemrut kalderasinda bulunan Nemrut Jeoparki çalismalari devam ederken, önümüzdeki günlerde bununla ilgili 5 günlük saha çalismasi yapilacagi belirtildi. Jeoparkta bulunan jeositleri inceleyip bazi kriterlere bakmak için 17-21 Kasim tarihlerinde bir arazi çalismasi yapilarak jeositleri ve jeoparkin nihai sinirlarini belirlenmis olacak. Sicak ve soguk gölleri, buz magarasi, buhar bacasi, lav kalintilari, bitki örtüsü, biyoçesitliligi, jeomorfolojik ve jeolojik özellikleriyle ilgi gören Nemrut Jeoparki’nin dünyaya tanitilmasina yönelik çalismalar sürüyor.

BEÜ Rektörü Elmastas, Avrupali Seçkin Destinasyonlar Projesi çerçevesinde “Mükemmeliyet Ödülü” alan Nemrut Kalderasi ve Nemrut Jeoparki’nin UNESCO’nun Küresel Jeopark Agi’na dahil edilmesini hedeflediklerini söyledi.

BEÜ Rektörü Necmettin Elmastas, “Nemrut Jeoparki projemiz hizla ilerliyor. Insallah en kisa sürede bazi çalismalari tamamlayip UNESCO’ya basvuruda bulunacagiz. Bu arada kisa bir süre önce Nemrut’la ilgili güzel bir haber çikti. Birlesmis Milletlere bagli yer bilimleri tarafindan Nemrut Krater Gölü ilk 200 parkin içinde yer aldi. Insallah seneye de ilk 100’de yer alarak daha farkli bir noktaya gelecektir. Biz bir takim çalismalari yapmistik, ama kisa bir süre önce tekrar gündeme getirdigimiz Nemrut’la ilgili çalismalarimiz oldu. Bu hafta içerisinde biz yine Nemrut’la ilgili jeositler jeoparkin siniri ile ilgili bir toplanti yaptik ve bir karar aldik. 17-21 Kasim tarihleri arasinda 5 günlük son bir arazi çalismasi yaparak jeositleri ve jeoparkin nihai sinirlarini belirlemis olacagiz. Tabi bu arada jeopark süreci ile ilgili güzel bir haber daha almis olduk. Il Özel Idaresi Baskanliginda bir sirket kurma çalismamiz vardi. Cumhurbaskanligindan sirkete izni çikti. Bu da kisa bir süre sonra insallah aktif hale gelecek. Biz 1-2 ay içinde artik tamamen resmi basvurumuzu yapmayi düsünüyoruz” dedi.

Türkiye genelinde 25 aday jeoparkin oldugunu ifade eden BEÜ Rektörü Elmastas, sözlerine söyle devam etti:

“Nemrut jeoparki tamamen aktif hale geldiginde bunun ciddi bir yansimasi olacaktir. Su an Türkiye’de UNESCO tarafindan kabul edilen sadece Kula Jeoparki var. 25 civarinda aday jeopark var, biz de onlardan bir tanesiyiz. Insallah bu kabul edildiginde Bitlis’e çok ciddi bir yansimasi olacak. Turizm açisinda dünyanin birçok farkli yerinden insanlar hiç bilmeden herhangi bir reklama ihtiyaç duymadan sadece kendileri UNESCO listesine bakip buraya gelecekler. Dolayisiyla turizmde uluslar arasi düzeyde önemli bir hareketlilik getirmis olacak. Bu da tabi turizmde ciddi bir degisime sebep olacak. Bitlis’in kalkinmasina da vesile olacak.”
Kaynak: İHA