Istanbul Ihracatçilarindan Ilk On Ayda 9,3 Milyar Dolarlik Ihracat

Istanbul ihracatçilari 2022 yili Ocak-Ekim döneminde geçtigimiz yilin ayni dönemine göre, ihracatini yüzde 22,1 oraninda artirarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçi birligi ile toplamda yaklasik 9 milyar 300 milyon dolar tutarinda ihracat yapti.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri (IIB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçi birligine üye farkli sehirlerde faaliyet gösteren 20 bini askin firma ile 2022 yilinin ilk on ayinda 9 milyar 300 milyon dolar tutarinda ihracat yaparak, geçtigimiz yilin ayni dönemine kiyasla, yüzde 22.1 oraninda ihracat artisi yakaladi. Istanbul Ihracatçilari, ilk on ayda 200 ülke pazarina ürün satti ve ülke ihracatindaki payi yüzde 5 oldu.

Ortadogu ülkelerine yapilan ihracat yüzde 41.2 oraninda artti

Istanbul ihracatçilari, yilin ilk on ayinda, deger bazinda en fazla ihracati 742.4 milyon dolar ile Irak’a gerçeklestirdi. Irak’a en fazla kümes hayvanlari, hayvansal mamuller ile mobilya, kagit ve orman ürünleri satildi. IIB, Irak’in ardindan deger bazinda en fazla Amerika Birlesik Devletleri, Rusya, Almanya, Birlesik Krallik ve Norveç’e ihracat yapti. Ihracatta ABD’ye hububat, bakliyat, yagli tohumlar, mobilya, kagit ürünleri; Rusya’ya gemi, yat ve hizmetleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri; Almanya’ya mobilya, kagit ve orman ürünleri ile findik ve mamulleri; Birlesik Krallik’a mobilya, kagit ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri; Norveç’e ise gemi, yat ve hizmetleri ile hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri ön plana çikti. Ülke gruplari baz alindiginda ise IIB’nin en fazla ihracat yaptigi bölge, 1 milyar 935 milyon dolar ile Ortadogu ülkeleri oldu. Ortadogu ülkelerine yapilan ihracat, yilin ilk on ayinda, bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla yüzde 41.2 oraninda artti.

Istanbul ihracatçilari, ekim ayinda ise, bir önceki yilin ayni ayina kiyasla yüzde 16 oraninda artis ile 1 milyar dolarin üzerinde ihracat yapti. Birlik, ekim ayinda en fazla ihracati Rusya, Irak ve Amerika Birlesik Devletleri’ne gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA