Hububat Ve Bakliyattan 1,04 Milyar Dolarlik Ihracat

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (AHBIB) Yönetim Kurulu Baskani Veysel Memis, ekim ayinda 190,2 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini açikladi.

Hububat Ve Bakliyattan 1,04 Milyar Dolarlik Ihracat
Yilin 10’uncu ayinda en yüksek ihracat degerlerine Irak, Suriye ve Italya pazarlarinda ulastiklarini kaydeden AHBIB Baskani Veysel Memis, ayni dönemde Somali, Vietnam, Benin, Nepal, Suudi Arabistan, Gana, Kazakistan, Nijerya ve Gine pazarlarinda 109 kati asan oranlarda rekor artislar elde ettiklerini belirtti.

Küresel krizlere ragmen Türkiye’nin dünya gida sektöründe güvenilir tedarikçi ülkeler arasinda yer aldigini vurgulayan AHBIB Baskani Veysel Memis, gida arz güvenliginin sürdürülebilirligi açisindan da stratejik roller üstlendigini vurguladi. Baskan Veysel Memis, “Savas ortami devam ederken 25 milyon ton civarindaki tahilin dünya pazarlarina ulastirilmasi için Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birlesmis Milletler (BM) arasinda 22 Temmuz’da imzalanan Tahil Koridoru Anlasmasi gida arz güvenliginin sürdürülebilirligi bakimindan kritik önem tasiyor. Kasim ayi basinda Rusya’nin Ukrayna’dan tahil çikisini saglayan anlasmayi askiya almasi nedeniyle bir anda bugday fiyatlari yüzde 7,5 oraninda artti. Akabinde Rusya’nin sürece katilip devam edecegini beyan etmesi ve Ukrayna’nin birtakim taahhütlerde bulunmasiyla tansiyon geriledi. Cumhurbaskanimizin ve diplomatlarimizin girisimleriyle Tahil Koridoru’nun yeniden islevsel hale gelmesi sektörümüz açisindan memnuniyet vericidir” dedi.

Tahil Koridoru ile sanayicinin ham maddeye erisiminin kolaylastigini belirten Baskan Veysel Memis, Avrupali firmalarin Rusya pazarindan çekilmesiyle birlikte Türk firmalarina yönelik taleplerde de iki katina yaklasan oranlarda artislar yasandigini ifade etti.

Baskan Veysel Memis, ekim ayinda Rusya’ya yaptiklari ihracatin yüzde 164 artisla 5,68 milyon dolar düzeyinde gerçeklestigini aktardi.

“Ekim ayinda ihracat hacminde en yüksek artisi Somali’de yakaladik”

Türkiye’nin hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektöründe ekim ayinda yüzde 17 artisla 1,04 milyar dolarlik ihracat yaptigini aktaran Baskan Veysel Memis, AHBIB olarak bu performansa yüzde 17,7 oraninda destek verdiklerini söyledi.

AHBIB’in ekim ayindaki ihracatini ürün gruplari ve ülkelere göre degerlendiren Baskan Veysel Memis, sunlari söyledi:

“Ekim ayinda en fazla ihraç ettigimiz ürün grubu listesinde bakliyat çesitleri 71,7 milyon dolar deger ile birinci sirada yer aldi. Bakliyati, yüzde 41 artis ve 45,7 milyon dolar deger ile pastacilik ürünleri ikinci sirada, yüzde 78 artis ve 17,8 milyon dolar deger ile bitkisel yaglar üçüncü sirada takip etti. Yilin 10’uncu ayinda da tüm ürün gruplarinda en fazla ihraç ettigimiz ürün kirmizi mercimek oldu. Ekimde yüzde 79 artisla 33,7 milyon dolar degere ulastigimiz kirmizi mercimek, bölge ihracatimizin yüzde 18’ini olusturdu. Ekim ayi ihracatimizi ülkelere göre degerlendirdigimizde en yüksek ihracat degerlerine Irak, Suriye ve Italya’da ulastik. Irak’a 47,3 milyon dolarlik, Suriye’ye 14,4 milyon dolarlik, Italya’ya yüzde 31 artisla 7,8 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik. Ekim ayinda toplam 137 ülke ve bölgeye dis satim yapan Birligimiz, söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek artislari Somali, Vietnam ve Nepal pazarlarinda yakaladi. Suudi Arabistan, Gana, Kazakistan, Nijerya ve Gine bu ayda anlamli ihracat artislarina imza attigimiz diger ülkeler oldu.”
Kaynak: İHA