Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Rusya'nin Aldigi Karar Olumlu Bir Karar, Önemli Bir Karar'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Herson’la ilgili olarak Rusya’nin aldigi karar olumlu bir karar, önemli bir karar. G-20’ye Rusya’dan bir katilim olacak mi olmayacak mi bilemiyorum. Eger bir katilim olursa orada ruberu (yüz yüze) görüsme imkanimiz olacak” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Rusya'nin Aldigi Karar Olumlu Bir Karar, Önemli Bir Karar'
Cumhurbaskani Erdogan, Özbekistan ziyareti öncesi Esenboga Havalimani’nda basin toplantisi düzenledi.

Türk Devletleri Teskilati’nda birlikteligin günden güne güçlendigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Dönem baskanligimiz sirasinda Istanbul’da aldigimiz kararlarin hayata geçirilmesi ve takibi bakimindan yogun bir

mesai harcadik. Semerkant’ta bayragi Özbek kardeslerimize emanet edecegiz. Semerkant Zirvesi’nde teskilatimizin gelecegine ve mevcut is birligimizin

derinlestirilmesine dair görüsmeler yapip, önemli kararlar alacagiz” açiklamasinda bulundu.

Ziyareti çerçevesinde devlet ve hükümet baskanlariyla temaslar gerçeklestirecegini söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, ikili iliskilerin yani sira küresel meseleler hakkinda da fikir alisverisinde bulunacaklarini belirtti.

Semerkant Zirvesi’nin Türk devletleri arasindaki is birligini çok daha ileriye tasiyacagina inandiginin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye olarak teskilatin kurumsallasmasini ve dünya çapindaki çok tarafli bölgesel örgütler arasindaki saygin yerini almasiyla iftihar ediyoruz. Zirvemizde alinacak kararlarin hayirlara vesile olmasini diliyor, sizlere saygi ve sevgilerimi sunuyorum” diye konustu.



“Bu bir lider siyasetidir”

Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan tahil krizinde Türkiye’nin arabuluculuk rolüne iliskin Cumhurbaskani Erdogan, “Daha önce de ifade ettigim gibi bu bir lider siyasetidir. Bu lider siyasetinin geregini de Putin ile gerçeklestirdik. Tabii birbirimize olan özgüven olmamis olsa bu adimi atamayiz ve bunu da gerçeklestiremeyiz ama birbirimize olan özgüven, saygi bu tür adimlari atmaya da bizi tesvik ediyor ve bunu gerçeklestirmeye de vesile oluyor. Su an itibariyla bugüne kadar böyle yürüdü. Aramizdaki gerek nükleer enerji alanindaki dayanisma, gerek bundan sonra belki Sinop’la ilgili de nükleer enerjide yeni bir adim, savunma sanayiine yönelik attigimiz adimlar, bunlar birbirimize olan saygiyi da tesvik ediyor. Bundan dolayi da bu olayi basariyla gerçeklestirmis olduk, simdi de takipçisiyiz” ifadelerini kullandi.

“Diasporalarin olumsuz çalismalarini olumlu istikamete dönüstürecek olan süphesiz ki Ermenistan yönetimidir”

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye ile Ermenistan arasindaki normallesme sürecine iliskin soru üzerine, “Siz, Azerbaycan ile eger iliskileri olumlu istikamette yürütürseniz Türkiye olarak bizim de Ermenistan ile olan iliskilerimiz olumlu bir sekilde yürüyecektir. Biz sizden bunu bekliyoruz. Gerek dar kapsamli gerek heyetler arasi yaptigimiz görüsmede bunu açik, net kendilerine ifade ettik. Henüz bu asamaya gelinebildi diyemem. Zira sürekli diasporalar gerek Fransa’da gerek Amerika’da gayretle aleyhte çalisiyor. Aleyhte çalismalar bu süreci olumsuz etkiliyor. Bu diasporalarin olumsuz çalismalarini olumlu istikamete dönüstürecek olan kimdir? Süphesiz ki Ermenistan yönetimidir. Eger bunu basarabilirlerse bizim de bakisimiz olumlu istikamette degisir. Bu konuda bizler düsman üretmeye degil, dost kazanmaya gayret ediyoruz. Temenni odur ki Ermenistan yönetimi bunu basarirsa, bir de gerek Laçin gerek Zengezur bunlarla ilgili Azerbaycan’la atacaklari adimlarda bizim atacagimiz adimlari olumlu istikamette etkiler” dedi.



“Rusya’nin aldigi karar olumlu bir karar, önemli bir karar”

Rusya ve Ukrayna arasinda devam eden savasa iliskin müzakerelerin baslayip baslamayacagina yönelik soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, “Bizim arabuluculuk noktasindaki çalismalarimiz araliksiz devam ediyor ama buna bir tarih vermek, ne zaman bu is biter, ne zaman sona erer bunu söylemek bir akil kari degil. Son Herson’la ilgili olarak Rusya’nin aldigi karar olumlu bir karar, önemli bir karar. G-20’ye Rusya’dan bir katilim olacak mi olmayacak mi bilemiyorum. Eger bir katilim olursa orada ruberu (yüz yüze) görüsme imkanimiz olacak. Aksi takdirde telefon diplomasisini Rusya’yla sürdürmeye devam edecegiz. Temennimiz o ki arabuluculukta basarili olalim. Savasin egemen oldugu bir dünyadan barisin egemen oldugu bir dünyaya geçisi saglayalim” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA